Google безкоштовно навчає українців – деталі

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Компанія Google надає безкоштовне навчання українцям у рамках ініціативи “Розвивайте кар’єру з Google Cloud” – зараз відкрито набір другого потоку програми. Призначення ініціативи – навчити до десяти тисяч українців працювати з хмарними технологіями компанії Google вже до кінця цього року, що дасть поштовх виведенню цифрової трансформації України на новий рівень. Ми зібрали для вас всю інформацію про програми, про умови участі, кому варто подаватись, тощо.

Предмет вивчення

Що ж компанія Google пропонує вивчати? У рамках навчання планується вивчення можливостей клауд-провайдера Google Cloud. Клауд-провайдери – це компанії, що надають послуги віртуальної оренди своїх обчислювальних потужностей (серверів та сховища), а також широкий перелік різноманітних сервісів для обчислень, задач штучного інтелекту, зберігання та обробки даних тощо. Google Cloud – один з трьох найбільших клауд-провайдерів у світі.

У цій програмі, повна назва якої звучить як “Розвивайте кар’єру з Google Cloud: ML та дані”, акцент зроблений, як можна зрозуміти з назви, на задачах машинного навчання та обробки даних. У її рамках можна навчитися роботі з широким спектром можливостей Google Cloud, і вона потенційно корисно фахівцям з багатьох областей, про що ми зараз і поговоримо.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Для кого призначена програма?

Незважаючи на те, що основна аудиторія клаудів – це програмісти, клауд- та DevOps-інженери, системні/мережеві адміністратори та інші ІТ-спеціалісти, які щоденно працюють з хмарними сервісами, вона буде корисною не лише для них. Так, участь варто взяти і студентам з ІТ-напрямків, адже вони будуть мати можливість навчитися працювати зі сервісами Google Cloud на безкоштовно наданій платформі, а також матимуть змогу додати одержані Skill Badges (а найкраще – сертифікат Google Cloud Certified Associate Cloud Engineer, отриманий після успішно складеного іспиту за наданим ваучером), у своє портфоліо при працевлаштуванні.

При цьому Google вказує на офіційній інформаційній сторінці програми, що в ній можуть брати участь і експерти не прямо, але пов’язаних напрямків. Так, оскільки фокус у програмі зосереджено на даних, до неї можуть долучитись економісти, фінансисти, бізнес-аналітики, продуктові менеджери, project-менеджери, маркетологи тощо.

Формат програми

Поговоримо про формат програми та які можливості вона дає. Ви, як учасник, берете участь у навчальних вебінарах та виконуєте практичні завдання, де здобуваєте Skill Badges (бейджі навичок), за які ви можете отримати різні бонуси (футболку, термочашку, худі та рюкзак – для кожного приза є умови по кількості отриманих бейджів), і найголовніше – ваучер для складання сертифікаційного екзамену Google Cloud Certified Associate Cloud Engineer.

В ході навчання ви зможете безкоштовно отримати доступ до сервісів клауд-провайдера Google Cloud, навчальної платформи та вебінарів. Початок навчання запланований на 1 лютого цього року.

Тематики програми

У рамках навчальної програми є чотири основні тематики, у яких є підтеми, проходячи які, можна здобувати ці самі Skill Badge, які в результаті дають можливість отримати бонуси та безкоштовний ваучер на іспит. Перша тематика – “Ознайомлення та початок роботи з Google Cloud”. Ця тема охоплює базову роботу з сервісами клауд-провайдера Google Cloud та дає можливість базово орієнтуватись у його можливостях.

У тематиці “App Development, Mobile App Dev, розумні інтерфейси” все трохи цікавіше – у його рамках можна буде дізнатися, як створити інтерактивні застосунки з Google Assistant та створення сайтів з використанням ресурсів Google Cloud. Також буде розглянуто базове застосування DevOps-підходу при розгортанні інфраструктури на клауд, щоб добитися хороших показників безпеки, стабільності та швидкості.

У передостанній тематиці, “Multi-Cloud і безпека в Google Cloud”, будуть вивчатися підходи до створення та конфігурації мереж у клауд-провайдера Google Cloud. Крім цього, можна отримати бейдж за тему по розгортанню Kubernetes (популярний сервіс для оркестрації контейнерів), у Google Cloud.

Остання, четверта тематика, дає більш глибокі знання по створенню ресурсів у Google Cloud та їх менеджменту. Крім цього, будуть розглянуті Cloud Storage (сервіс-сховище), а також серіси Stackdriver та Cloud Functions. Останні два бейджі варто отримати для підготовки до сертифікації Google Cloud Certified Associate Engineer.

Які можливості дає програма після проходження?

Сертифікації клауд-провайдерів, у тому числі Google Cloud, демонструють потенційному роботодавцю, що ви добре обізнані зі сервісами цієї платформи та можете виконувати завдання, пов’язані з її можливостями. Іспит складається під строгим наглядом представників відповідної екзаменаційної компанії, і перелік питань охоплює дуже багато областей роботи з Google Cloud, тому цей сертифікат справді засвідчує наявність у його власник певного рівня кваліфікації.

Не настільки цінними, але все одно корисними доповненнями до резюме чи LinkedIn-профілю є Skill Badges – вони засвідчують, що ви ознайомлені з тим, як виконувати певне завдання з сервісами Google Cloud. По суті, вони буквально представляють те, що випливає з назви – певну навичку. Ну і, звісно, якщо говорити про те, що програма дає безпосередньо вам – досвід та здатність орієнтуватись у широкому ряді можливостей Google Cloud.

Реєстрація

Процес реєстрації досить простий. Для нього потрібен лише Google-акаунт, який, імовірно, є у всіх, та заповнити просту реєстраційну форму. Початок навчання другого потоку, як ми вже згадували, запланований на 1 лютого – курси триватимуть два місяці, завершення заплановане на 1 квітня цього року.

У Google заявляють, що протягом 24 годин після реєстрації на вказану електронну пошту буде надісланий лист, у якому буде посилання, що дозволяє активувати обліковий запис. Вступний вебінар заплановано на 15:00 в середу, 1 лютого.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.