Apple відмовляється від модемів Qualcomm у iPhone. Що це означає для користувачів

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

До 2024 року компанія Apple збирається зменшити свою залежність від Qualcomm при збиранні iPhone. Про це повідомляє MacRumors.

Згідно з джерелом з Bloomberg, Apple розпочинає процес відмови від модемів виробництва Qualcomm. Компанія йде на цей крок з тих же причин, з яких раніше відмовилася від процесорів Intel у Mac: якість, залежність та фінансові міркування.

Раніше інсайдери неодноразово говорили, що Apple активно працює над модулем зв’язку для iPhone власного збирання. Компанія хоче встановлювати його замість готових рішень від інших виробників. Таким чином Apple стане більш незалежною від тієї ж Qualcomm – від її умов, термінів та ціноутворення. Крім того, складання власних модемів у довгостроковій перспективі обійдеться компанії набагато дешевше за закупки готових комплектуючих.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Спочатку Мінґ-Чі Куо очікував, що перехід відбудеться у 2023 році, але тепер каже, що процес відкладений, оскільки модем все ще не готовий до релізу. Крім стільникових 5G-модулів, Apple збирається відмовитися від бездротових компонентів Broadcom – поки що інсайдери орієнтують нас на 2025 рік. Судячи з усього, кінцева мета Apple – єдиний чіп зв’язку власної розробки, до якого входитиме стільниковий модем, Wi-Fi та Bluetooth-модуль.

Що перехід на власні чіпи означає кінцевого покупця iPhone? Швидше за все, спочатку — точніше, у перших поколіннях смартфонів з чіпами зв’язку Apple — варто очікувати на нестабільну роботу бездротових модулів. Без помилок не буває нічого нового, тим більше при переході з відомих та перевірених комплектуючих.

Згодом, коли інженери Apple досягнуть стабільної роботи і виправлять усі баги, власний чіп зв’язку може працювати навіть якісніше і стабільніше, ніж сторонні рішення, оскільки компанія зможе максимально добре інтегрувати його в «залізо» та iOS.

При цьому ремонтувати iPhone поза офіційними сервісними центрами стане проблематично, оскільки Apple не продає свої комплектуючі всім охочим, а аналогів чіпа від інших брендів просто не буде. Швидше за все, майстерні почнуть закуповувати копії «яблучних» модулів зв’язку, подібно до того, як це відбувається з дисплеями або акумуляторами. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.