Що зміниться для українців у Польщі у 2023 році

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Починаючи з 2023 року, для українських біженців у Польщі, які мають статус тимчасового захисту, відбудеться низка змін.

Польща вносить зміни до спецзакону щодо допомоги громадянам України. Так, із 2023 року біженцям потрібно буде покривати частину витрат на проживання у місцях колективного розміщення. Також потрібно буде подати заявку на номер PESEL.

Реєстрація та контроль виїздів з Польщі: що зміниться

Згідно з новими правилами, українці, які в’їхали до Польщі після 24 лютого 2022 року, повинні подати заяву на номер PESEL (Powszechny Elektroniczny System Ewidencji Ludno?ci — номер загальної електронної системи обліку населення). Нагадаємо, PESEL – це універсальна електронна система реєстрації населення, що є символом з 11 цифр і ідентифікує фізособу.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Норма також визнає дозвіл на проживання електронний документ, який доступний у додатку Diia.pl. Документ Diia.pl доступний через мобільний додаток mObywatel. Саме з ним українці можуть подорожувати в Україну терміном до 30 днів та пред’являти польським прикордонникам при поверненні до країни.

Також, відповідно до виправлення, довідка про тимчасовий захист надасть право особі перетинати кордон Польщі без необхідності багаторазового отримання візи.

Виїзд українців із тимчасовим статусом із Польщі контролюватиме Управління соціального страхування (ZUS) та інші муніципальні установи. Таким чином польська влада планує уникнути нецільової виплати грошової допомоги. Державні установи матимуть доступ до інформації про дати кожного в’їзду та виїзду українських біженців з території Польщі.

Оплата проживання у Польщі: що потрібно знати

Починаючи з 1 лютого 2023 року українці, які перебуватимуть у Польщі понад 120 днів, мають покривати 50% вартості проживання власним коштом. Повідомляється, що сума становитиме не більше 40 злотих (333,2 грн) на особу на добу.

Також з 1 травня 2023 року біженці, які перебувають у Польщі терміном 180 днів, мають покривати 75% витрат на своє проживання. Сума становитиме не більше 60 злотих (близько 500 грн) на особу на добу.

Від такої оплати звільнять уразливі категорії людей з інвалідністю, пенсіонерів, вагітних жінок, а також тих, хто має дітей до року. Платити за проживання не потрібно буде і опікунам не менше трьох дітей, які опинилися у складному матеріальному становищі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.