Від HIMARS до NASAMS: топ західної зброї для ЗСУ за 2022 рік

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Повномасштабне вторгнення російської армії Україна зустріла не лише радянською зброєю та зброєю власного виробництва. Напередодні дня нападу, 23 лютого, бійці під Донецьком показували та розповідали, що вже освоїли протитанкові ракетні комплекси NLAW , а 24 лютого агресора вже знищували і NLAW, і Javelin, і Байрактари.

У бій вступили американські безпілотники Switchblade та ПЗРК Stinger, польський ПЗРК Piorun, а з кінця весни-початку літа Захід почав нарощувати постачання ствольної артилерії, трохи пізніше – РСЗВ та ППО. Українські бійці, порівнюючи їхню ефективність із радянськими зразками, говорили так: різниця – як між «жигулями» та БМВ.

Наприкінці цього року перелік нової зброї в армії України став колосальним. Радіо Донбас.Реалії згадує головних «робітників коней» , які допомогли воїнам України вистояти проти переважаючих сил Росії.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З початку вторгнення російські війська значно перевершували ЗСУ в артилерії та боєприпасах. Бійці дивувалися: наступаючі були настільки марнотратні, що могли собі дозволити витрачати міни, полюючи з міномета за одним бійцем.

Водночас Україна потребувала точної далекобійної артилерії: і ствольної, і реактивної. Адже парк радянських систем і морально застарів і просто зносився, а боєприпасів калібру 152 мм ставало дедалі менше.

На початку літа президент України Володимир Зеленський визнав: на фронті щодня гине до 100 бійців, і до 500 – зазнають поранень. На той час західні союзники почали нарощувати постачання артилерійських систем та боєприпасів заздалегідь навченим бійцям.

Стовбурна артилерія

«Три сокири » для російського солдата

Наприкінці квітня США повідомили про постачання буксированих гаубиць М777 калібром 155 мм. «Три сокири» або «три сімки» – так її називають між собою військові. Гаубиця легка, маневрена, точна. Може стріляти керованими активно-реактивними снарядами Excalibur на відстань до 40 км з відхиленням всього 2-3 метри.

M777 завдає вогневої поразки по накопиченню російської військової техніки в Донецькій області

FH 70 – “страва” італійської кухні

Ці гаубиці ухвалив надати Україні уряд Італії. 26 травня стало відомо, що причіпні гаубиці, що саморухаються, калібром 155 мм вже знищують загарбників . Гаубиця здатна робити до 6 пострілів за хвилину. Активно-реактивний снаряд може вразити ціль з відривом до 30 км.

FH 70 на Донбасі

САУ М109: криє на 30 км

Це американська самохідна гаубиця калібром 155 мм. Міністр оборони України Олексій Резніков повідомив наприкінці травня, що одна із модифікацій САУ вже надійшла до України. Ця артустановка стріляє різними типами снарядів. Максимальна дальність ураження – до 30 км. при використанні активно-реактивного боєприпасу.

Українські військовослужбовці пересуваються на M109, Донецька область

AHS Krab – укус польського раку

29 травня стало відомо , що Польща передала Україні 18 «крабів». Це 155-міліметрова самохідна гаубиця . За хвилину може вистріляти до шести снарядів. Максимальна дальність вогню – до 40 км.

Krab завдає удару по скупченню російських військ у Донецькій області

CAESAR – кесарева кара

Наприкінці червня президент Франції Емманюель Макрон анонсував оперативне постачання шести гармат. За інформацією західних ЗМІ, саме з «Цезарів» ЗСУ обстрілювали російський контингент на острові ЗміїнийСАУ ефективно стріляє 155 мм снарядами на 42 км.

Постріл «Цезаря» за позиціями російських військ на Донбасі

PzH 2000 – гостинці з Німеччини

Інформація про постачання з Нідерландів самохідних німецьких гаубиць з’явилася наприкінці квітня. Українські військові освоїли нову зброю за півтора місяці. 155-мм артустановка побудована на базі вузлів та агрегатів танка Leopard 2. Усі процеси автоматизовані. Комплект із 60 снарядів можна перезарядити за 12 хвилин. Ефективна дальність стрілянини – 30 км.

PzH 2000 у полях Донеччини

TRF 1 – гаубиця по-французьки

Про поставки буксированих гаубиць із Франції повідомили 11 жовтня. 155-мм гаубиця здатна вражати цілі активно-реактивними снарядами з відривом до 30 км. Швидкострільність – 6 пострілів за хвилину.

L 119 – ” леді ” з Британії

До початку серпня українські військові вже використали на полі бою британську 105 мм гаубицю. Серед її переваг назвали: можливість швидко привести в бойове становище в порівнянні з радянською Д-30; вищу дальність стрілянини активно-реактивними снарядами – до 19 км (15 км у Д-30). Легку гаубицю можна транспортувати на позиції навіть “Хаммером”.

Zuzana – захисниця зі Словаччини

« Словаччина допомагає захистити безневинні українські життя! Радий підтвердити, що перші чотири словацькі гаубиці Zuzana перебувають у руках Збройних сил України, готові до використання для захисту від російських агресорів», – заявив 13 серпня словацький міністр оборони Ярослав Надь. САУ розміщена на колісній базі. Завдяки автомату заряджання кілька 155-мм снарядів можуть вразити ціль одночасно. Ефективна дальність стрілянини – до 40 км.

Словацька гаубиця Zuzana

Реактивна артилерія

Крім ствольної, українська армія потребувала реактивних систем залпового вогню, які були б більш мобільні та точніші у поразці тилових баз та складів, логістики російських військ, ніж радянські «Гради», «Урагани» та «Смерчі».

5 травня головком ЗСУ Валерій Залужний зазначив , що «питання надання Україні ракетних систем залпового вогню М 142 HIMARS та M 270 MLRS є дуже актуальним ».

Hello! – HIMARS!

Перші ракетні системи HIMARS прибули до України у червні і згодом стали символом переваги ЗСУ на полі бою. Американці поставили українським військовим ракети із дальністю до 80 км.

Установка може випустити шість таких снарядів. Система відрізняється швидкістю перезарядки та високою мобільністю – 5 хвилин порівняно з 30 хвилинами у радянських систем.

Окупанти відразу ж відкрили на них полювання: такими болючими були удари американського РСЗВ по складах, базах та комунікаціях. На початок вересня «Хаймарси» вразили понад чотири сотні російських цілей.

HIMARS на Запорізькому напрямку

Саме ці американські РСЗВ, кажуть експерти, відіграли ключову роль у звільненні, зокрема Харківщини: вони успішно ліквідували вузли управління та логістику окупантів.

MLRS M270: реактивний вогонь

Перші ракетні установки прибули до України у середині липня. Американський комплекс розташований на гусеничній базі БМП “Бредлі”. Пускова установка містить 12 ракет. Ефективна дальність стрілянини – від 30 км. залежно від типу боєприпасу.

M270 у дії

MARS II – німецький «бог війни» в Україні

Перші німецькі РСЗВ приїхали до Києва 1 серпня. Артустановка схожа на американську MLRS. Має гусеничний хід, контейнери на 12 ракет. Ефективна дальність поразки – від 45 до 74 км із точністю до 7 метрів.

За словами українських військових, MARS II з «хірургічною точністю» знищує скупчення особового складу, техніки, а також логістику та склади російських військ.

Mars II

ППО: На варті неба

Ракетний терор агресора, удари по Києву, Вінниці, Кременчуці та іншим мирним містам. Руїни будинків, десятки загиблих змушували українську владу та громадян знову і знову звертатися до Заходу з проханням: «Закрийте небо!». У середині грудня Валерій Залужний сказав, що Україна має західні системи ППО, але їхню кількість необхідно нарощувати. То що вже є?

IRIS-Т: Нова ера ППО

Німецька система ППО прибула до України 12 жовтня. Олексій Резніков назвав появу IRIS-Т “новою ерою протиповітряної оборони”. 31 жовтня, коли російські війська масово вдарили ракетами, система спрацювала з результатом 100 відсотків.

IRIS-T створили для захисту від повітряних цілей, у тому числі – крилатих та балістичних ракет. Комплекс здатний обстрілювати за будь-яких погодних умов кілька цілей на відстані до 40 км, його пускова установка містить 8 ракет. Він став для окупантів пріоритетною метою нарівні з HIMARS.

IRIS-T на виставці у Німеччині

NASAMS – стовідсотковий результат

На початку листопада Україна одержала першу партію систем ППО NASAMS. Це норвезько-американський ЗРК середньої дальності , здатний збивати повітряні цілі з відривом до 40 км і висоті від 30 м до 26 км. Українські військові кажуть, що ця система збиває 100% цілей.

NASAMS на території Нідерландів

ASPIDE з Іспанії

Іспанський зенітний ракетний комплекс середнього радіусу дії. Щонайменше 20 українських військових навчалися в Іспанії керувати цим ЗРК. Він має зону дії до 25 км, здатний забезпечити оборону від різних типів повітряних загроз.

Hawk – американський яструб

Американський комплекс заступив на бойове чергування в Україні у другій половині листопада. Дальність ураження мети – до 50 км, висотність – до 20 км. Ракета наводиться на мету напівактивною головкою самонаведення.

Hawk під час перезавантаження пускової батареї

Gepard: німецький звір наздоганяє російські ракети

У середині липня перші 15 систем надійшли на озброєння до військ ППО. Зенітна самохідна артилерійська установка розташована на базі танка Leopard 1. Ефективна дальність вогню до 4 км і до 3 км у висоту. Ефективний радіус роботи РЛЗ – до 15 км.

5 грудня Командування Повітряних сил ЗСУ опублікувало відео знищення “Гепардом” російської ракети.

Gepard в Україні на бойовому чергуванні

Crotale. Франція

21 грудня з’явилася новина, що Франція передала Україні ЗРК Crotale. ЗРК середнього радіусу дії здатний вразити повітряні цілі на висоті до 6 км та на відстані до 10 км. Пускова установка оснащена вісьмома ракетами. Комплекс може обстрілювати одразу чотири цілі.

Довгоочікуваний Patriot

21 грудня, у день візиту Володимира Зеленського до Вашингтона, США вирішили передати Україні протиракетний комплекс Patriot. У Росії напередодні назвали таке рішення американців ” провокаційним кроком “.

ЗРК здатний збивати повітряні цілі на висоті до 24,2 км та на відстані від 50 до 160 км. А українські військові прогнозують, що американське ППО істотно посилить оборону: адже вона здатна збивати балістичні ракети і за дальності поразки мети в 150 км стримуватиме (або збиватиме) російські літаки від наближення до кордонів України.

https://ru.krymr.com/a/ukraina-voyna-zapadnoye-vooruzheniye-vsu-2022/32201258.html
Допомога західних партнерів відіграла важливу роль у контрнаступах та захисті міст від ракет та дронів. Але варто пам’ятати, що зараз на фронті живу силу та техніку агресора знищує і сучасна зброя українського виробництва – від безпілотників до ПТРК «Корсар» та «Стугна», РСЗВ «Верба» та «Буревій», САУ «Богдана», бронеавтомобілі, танки. Оплот» та кілька модифікацій БТРів, протикорабельні ракети «Нептун» та багато іншого.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.