ПриватБанк та Ощадбанк різко почали закривати свої відділення: у чому причина

Різко скорочується мережа відділень українських банків. Приміром, лише протягом третього кварталу 2022 року ПриватБанк закрив 158 філій по всій Україні. Схожа ситуація й у Ощадбанку: кількість відділень зменшилась на 68 штук.

Згідно з оглядом Нацбанком банківського сектору країни у листопаді, найбільше відділень українських банків закрилося на Донеччині та Харківщині — 102 та 57 відділень відповідно.

Чому закривають так багато відділень

Як зазначають автори огляду, скорочення кількості банківських філій пов’язане не лише з воєнними діями. Важливою причиною став розвиток цифрових технологій, зокрема мобільного банкінгу. Клієнти банків все рідше звертаються до фізичних філій, оскільки майже всі послуги можуть отримати онлайн на сайті банку або в його мобільному додатку.

За даними НБУ, кількість структурних підрозділів українських банків з кінця 2018 року по жовтень 2022 року зменшилася з 8,5 тис. майже до 3 тис.

Тільки ПриватБанк за цей час встиг скоротити кількість своїх відділень із 2тис. до 1,3 тис., тобто майже вдвічі.

Де найбільше філій

Наразі найбільша кількість філій державного банку працює:

  • у Дніпропетровській області – 556,
  • у Львівській області – 423,
  • в Одеській області – 421, а також у Полтавській області – 284.

Водночас у Донецькій, Херсонській та Луганській областях налічується лише 86, 57 та 23 відділень відповідно. Наведені дані отримано для 100 тис. населення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.