Новини України та Світу

США допоможуть побудувати малий модульний ядерний реактор на території України

Share

Посол України у США Оксана Маркарова розповіла на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook, що американці планують допомогти з будівництвом малого модульного ядерного реактора на території України.

” Сьогодні в рамках 27-ї кліматичної конференції ООН спеціальний посланник президента США з клімату Джон Керрі та міністр енергетики України Герман Галущенко оголосили про початок пілотного проекту з будівництва в Україні малого модульного реактора “, – повідомила Маркарова.

У пілотному проекті візьмуть участь фахівці Аргонського національної лабораторії (США), «Енергоатому» (Україна), Ради нацбезпеки та оборони України, а також Державного науково-технічного центру ядерної та радіаційної безпеки. У переліку приватних партнерів відзначають компанії Clark Seed, Doosan Enerbility, FuelCell Energy, IHI Corporation, JGC Corporation, Samsung C&T Corporation та Starfire Energy.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
Малий модульний реактор на легкій воді

При цьому навколо самої технології малих модульних реакторів вирують пристрасті. Група дослідників зі Стенфордського університету та Університету Британської Колумбії стверджує, що такі реактори будуть виробляти у 35 разів більше радіоактивних відходів, ніж звичайні легководні реактори за порівнянної потужності.

Говориться, що такі реактори будуть виробляти 5 разів більше відпрацьованого ядерного палива (ВЯП), у 30 разів більше відходів, що довго живуть, і в 35 разів більше відходів із середнім і малим рівнем активності. Крім цього, відходи будуть активнішими хімічно.

Справа в тому, що в таких реакторах теплоносія поглинатиме більше нейтронів, що підвищить кількість радіоактивних матеріалів на виході. Зазначимо, що дослідники вивчали дизайни реакторів NuScale, Toshiba та Terrestrial Energy.

Пізніше з’явилася відповідь віце-президента з маркетингу та комунікацій Діани Хьюз (Diane Hughes): у малих модульних реакторів не буде проблем із утилізацією відходів, а в дослідженні наводиться застаріла інформація та невірні дані. Також Х’юз заявила, що кількість відходів після роботи малого модульного реактора буде не більшою, ніж від звичайного легководного.

А Саймон Айріш (Simon Irish), генеральний директор Terrestrial Energy зазначив, що їх встановлення IV покоління виробляє електроенергію з тепловим ККД майже на 50% вище, ніж у звичайного реактора, тобто кількість радіоактивних відходів на одиницю потужності буде меншою.

У Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ) вважають, що у малих модульних реакторів більш проста конструкція порівняно з діючими, мала потужність та низький робочий тиск.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: США
  • Останні записи

    TrendForce: у 2024 році ринок OLED-моніторів зросте більш ніж на 160%

    Як повідомляє команда аналітичної компанії TrendForce, у 2024 році постачання OLED-моніторів значно зросли — якщо…

    16.05.2024

    Представлений смартфон Sony Xperia 1 VI з основною камерою 48 Мп

    У середу компанія Sony провела віртуальний захід, на якому анонсувала нові смартфони лінійки Xperia. Чільне…

    16.05.2024

    Samsung знову надсміхається над Apple у новій рекламі

    Samsung зробив це знову. Компанія, яка вважає Apple своїм конкурентом і основним клієнтом, має історію…

    16.05.2024

    Google Pixel 8a з першим оновленням отримує генератор шпалер на основі ШІ

    Світ смартфонів не стоїть на місці, і компанії постійно шукають нові способи здивувати та порадувати…

    16.05.2024

    Названо смартфони Nokia які отримають Android 15

    Nokia - один з небагатьох брендів, які пропонують на своїх смартфонах версію Android, близьку до…

    16.05.2024

    Виявлено перший троян для iPhone: ступінь його ризику досі невідома

    Торік, у жовтні 2023 року, на Android з’явився новий троян “Golddigger”, який використовує служби доступності.…

    16.05.2024