ППО від Заходу: які сучасні системи скоро прикриють небо України

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Україна готується отримати нові системи протиповітряної оборони західного виробництва, які прикриють небо від ворожих ракет. Наразі мова йде про німецький комплекс IRIS-T та норвезько-американський NASAMS. Обидві системи мають схожу дальність дії до 40 км, розповідає головний спеціаліст відділу підготовки зенітних ракетних військ командування Повітряних Сил ЗСУ Денис Смажний.

Німецькі пускові установки тільки пішли у виробництво та зможуть знаходитися на відстані 20 км від центру прийняття рішень. Якщо їх розмістити по різні сторони від центру, вони забезпечать прикриття смуги довжиною 100 км.

За словами Смажного, одна з переваг IRIS-T — дуже чуттєвий радар. Завдяки цьому українські сили ППО зможуть бачити крилаті ракети, які летять на низькій висоті та погано фіксуються старими радарами.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ще IRIS-T може одночасно відпрацьовувати десятки цілей. Наприклад, три пускові установки можуть випустити одразу 24 ракети для перехоплення 24 цілей. Старі зенітно-ракетні комплекси не можуть так працювати, тому відбувається пропуск ворожих ракет та їх влучання.

Якщо німецькі установки тільки починають поступати на озброєння, комплекс NASAMS вже добре перевірений, бо випускається з 1990-х років та є на озброєнні 12 розвинених країн, у тому числі країн НАТО.

Його дальність дії складає 40 км, але розробник уже веде роботи щодо створення ракети, яка здатна перехоплювати цілі на відстані понад 100 км.

Великою перевагою західних комплексів ППО є те, що вони можуть працювати як єдина ефективна система протиракетного прикриття, відзначає Смажний.

Наприклад, якщо радянський Бук не бачить ціль, але її бачить сусідній радар, то установки не можуть передавати між собою інформацію.

Західні системи ППО навпаки обмінюються інформацією. Наприклад, якщо командир NASAMS має ціль, але радар її не бачить, він може отримати інформацію з радара літака або радару IRIS-T.

У російських комплексів немає таких спроможностей. Це значить, що українська ППО, оновлена західним озброєнням, буде на голову вище ППО ворога.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.