Який вживаний iPhone купити восени 2022 року

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У поточних умовах в нашій країні придбання вживаного девайсу Apple – це більше не сором, а далекоглядність і розумне споживання. Проте людина, яка відкрила майданчик оголошень у пошуках iPhone, неминуче зіткнеться з болісним вибором — а що купити?

Зараз ми розглянемо варіанти покупки iPhone у бюджеті 5-15 тисяч гривень. А варіанти справді є, і ми поговоримо про них по порядку.

iPhone 6S / 6S Plus і старше

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Відразу позначу свою позицію щодо «старих», які вдосталь населяють сторінки «OLX» — тричі подумайте, перш ніж купувати дешевий айфон. Моделі на кшталт iPhone 5S або 6 безнадійно застаріли і працюють погано (не в образу їхнім власникам), а iPhone 6S і 6S Plus хоч і безперечно були дуже вдалими пристроями в моменті, але купувати їх сьогодні варто лише в тому випадку, якщо у вас вкрай урізаний бюджет.

Загалом я радше порадив би при такому розкладі купити Android-смартфон у магазині, ніж восьмирічний айфон на «OLX». До 5 тисяч гривень, навіть дешевше, є цілком життєздатні Android-моделі з набагато якіснішим дисплеєм і більш ємною батареєю, ніж у старого айфона. Так-так, 5S – легенда, вічна пам’ять, можна доторкнутися, але купувати не треба.

iPhone 7 / 7 Plus 

“Сімка” у двох своїх виконаннях це феномен: модель стала вкрай популярною відразу після виходу і стабільно залишалася затребуваною навіть через 4-5 років. Саме з цієї причини я не радив би розглядати iPhone 7 або iPhone 7 Plus для покупки на «OLX». Знайти живий і здоровий екземпляр дуже складно або практично неможливо через накладення вкрай високого рівня попиту на вік моделі.

Так, “сімка” відмінно працює, оновлюється до iOS 15, непогано знімає і дешево коштує. Але краще звернути увагу на щось інше. Через специфіку попиту на нього ви просто не знайдете гідний апарат.

iPhone 8 / 8 Plus 

Це мінімальна лінійка, на яку сьогодні взагалі варто дивитися, якщо ви знаходитесь у пошуках недорогого iPhone на вторинному ринку. «Вісімка» в момент виходу здалася досить прохідною моделлю, і, завдяки дещо млявому до неї інтересу, зараз на «OLX» продається чимало гідних екземплярів у відмінному стані.Брати можна як iPhone 8, так і Plus-версію – обидві однаково хороші і в ціні різняться приблизно на 2-3 тисячі uhbdtym. Вони отримали загалом зручний чіп Apple A11 Bionic (як і iPhone X), а в iPhone 8 Plus навіть 3 Гб оперативної пам’яті. Так, 4,7-дюймова модель не відрізняється живучістю від одного заряду, але це загальна проблема всіх маленьких айфонів, з якою можна жити — просто враховуйте даний нюанс. При цьому iPhone 8 Plus забезпечить вельми прийнятну автономність, якщо замінити акумулятор на новий. Звертаю увагу, що пристрої мають класичний/старий дизайн передньої панелі: прямокутний дисплей, відносно великі рамки згори та знизу, сканер Touch ID у кнопці Home.

До речі, так: приготуйтеся, що у купленого вами на вторинному ринку недогорого iPhone швидше за все доведеться поміняти акумулятор. Акумулятор – це розхідник, це просто факт. 

“Вісімка” в обох версіях відмінно “перетравлює” iOS 15 і восени оновиться до iOS 16. Нарікань до швидкості та стабільності роботи цих девайсів у вас не буде.

Пристойний iPhone 8 з накопичувачем 64 Гб краще приглядати від 6-7 тисяч гривень, а iPhone 8 Plus – від 9 тисяч гривень.

Допустима ємність акумулятора для покупки iPhone 8 – 86% і вище; iPhone 8 Plus – 82% і вище.

iPhone X

Жаль, але це невдала модель для придбання. iPhone X став родоначальником нового «монобрівного» дизайн-коду, який експлуатується й досі; при цьому, як і будь-який «першопрохідник», він має низку неприємних «болячок».

  • Перш за все, перший смартфон Apple з модулем Face ID масово страждав на рандомний «відвал» цього заповітного сканера. Жодних особливих умов для цього не потрібно; на “OLX” і зараз можна знайти масу “десяток” без сканера обличчя. Навіть якщо ви придбаєте справний смартфон, підступний датчик цілком здатний “віддати кінці” вже після покупки – а заміні він не підлягає, будучи намертво “прив’язаний” до материнської плати. Прийде вводити пароль до кінця життя (смартфону).

  • Другий недолік iPhone X – інноваційний OLED-дисплей, який теж з’явився в “яблучних” смартфонах вперше. На жаль, «десятка» досить часто страждала від вигоряння матриці. Іноді частково, а іноді і по всій своїй площі дисплей iPhone X може почати показувати вам артефакти та кашу-малашу замість нормального зображення. Лікується це лише заміною дисплея у зборі, що є досить дорогою операцією.
  • Нарешті, третя «болячка» цього смартфона – хромована сталева рамка корпусу. Сама по собі вона досить міцна і надійна, тільки от її зовнішній стан через півроку-рік експлуатації стає досить жалюгідним через подряпини і потертостей. Ефект схожий на те, що відбувалося з фірмовими плеєрами iPod, які кілька років поспіль отримували поліровану сталеву «спинку» і дряпалися буквально про все навколо. Як підсумок, зараз переважна частина «десяток» на вторинному ринку виглядають дуже неохайно.

Якщо все ж таки вирішите брати цей пристрій, то більше 10 тисяч за нього віддавати не варто. Та й взагалі нічого за нього не варто віддавати, краще заощадите гроші до кінця статті, ось правда.

iPhone Xs / Xs Max

Пристрої досить цікаві, і я навіть сказав би — морально недооцінені. Лінійка Xs не стала популярною, хоча всі задатки для цього мали. Цікаво, що навіть через кілька років ці моделі продають досить дорого, при цьому побачити на вулиці людину з Xs в руках дуже проблематично.

Деякі «болячки» перекочували в Xs/Xs Max з «десятки» — наприклад, OLED-матриця, що вигоряє, а інші були усунені — наприклад, швидке зношування рамки. Смартфони працюють на актуальному чіпі Apple A12, а версія Max має цілком сучасну діагональ дисплея 6,5 дюйми (у Xs – 5,8 дюйми). Нарікань до швидкості роботи теж немає, акумулятор забезпечує терпиму автономність.

Однак у поточному стані ринку ці пристрої продаються набагато дорожче, ніж мають. Так, у плані вартості на вторинному ринку Xs виявився ще як переоцінений. Якщо ви знайдете iPhone Xs або Xs Max за 10-12 тисяч гривень в хорошому стані – можна спробувати придбати такий девайс. Тільки не забудьте ретельно перевірити дисплей на предмет артефактів та залишкового зображення.

iPhone SE (2020)

Оптимальний вибір, якщо ви шукаєте компактний і при цьому сучасний за «залізом» iPhone. Модель SE 2020-го року має в повному розумінні слова актуальний чіп Apple A13 Bionic (щоправда, трохи «задушений» для класифікації), 3 Гб оперативної пам’яті та непогану камеру (але всього одну).

Дизайн у нього класичний (або застарілий, кому як) із великими рамками навколо дисплея та кнопкою Home зі сканером відбитка пальця. При цьому смартфон дуже тонкий і легкий, у роботі дуже швидкий і виглядає все ще дуже стильно. Він легко тягне iOS 15 і без гальм оновиться ще як мінімум пару років. А ще цей девайс є «двосімочним»: він отримав eSIM, завдяки чому ви зможете використовувати одразу два телефонні номери в одному айфоні.

Єдиним об’єктивним недоліком SE-шки є акумулятор, але знову-таки: він не кращий і не гірший за всі інші маленькі айфони. Просто враховуйте, що розмір корпусу накладає обмеження обсягом акумулятора і, як наслідок, автономності.

iPhone SE (2020) – досить свіжа модель, тому в хорошому та відмінному стані їх на “Авіто” чимало. Сміливо беріть, якщо не бентежить відсутність «брови» дизайну. За свої 7-10 тисяч гривень пристрій вас точно потішить. Якщо ємність батареї нижче 86%, можна торгуватися на 1-2 тисячі гривень.

iPhone XR

Вінець нашої добірки та всієї «OLX» – iPhone XR. Це вкрай популярний пристрій, який вийшов одночасно з iPhone Xs і Xs Max, отримав схоже «залізо» і зовсім затьмарив дорожчих побратимів. Блогери в один голос називали iPhone XR найкращим айфоном року і мали рацію.

XR працює на тому ж чіпі Apple A12 Bionic – оптимальне поєднання ціни та продуктивності, і має 3 Гб оперативної пам’яті. Базова версія накопичувача стартує з позначки 64 Гб, це теж плюс. Ця модель також підтримує eSIM, тобто, крім фізичної SIM-картки, ви можете використовувати до п’яти віртуальних.

Не найвища роздільна здатність екрану дозволяє XR працювати дуже спритно, при цьому пікселізація ніяк не турбує користувача – він просто її не бачить. Єдина камера цього смартфона видає дуже пристойні знімки і вміє робити портрети людей, а акумулятор вийшов одним із найживіших у всій історії iPhone як таких. Все це в поєднанні з сучасним дизайн-кодом (чубок), і досить комфортною діагоналлю 6,1 дюйми.

Якщо автономність вам дуже важлива, при цьому знайдеться 12-13 тисяч на смартфон — сміливо беріть iPhone XR і не розглядайте нічого іншого. Цей смартфон задовольнить ваші потреби на 100%. Мінімальна ємність акумулятора для покупки – 82%.

У цій добірці я розглянув ті моделі, які можна знайти в різних регіонах України за приблизно зазначені суми, звичайно окрім тимчасово окупованих. При цьому варто робити поправку на те, що ціни та вибір у Києві відрізнятимуться від таких у Тернополі. Я вказував дуже середні ціни, за якими, втім, купую девайси сам.

З описаної вище причини до рейтингу не увійшов iPhone 11, Який я вважаю оптимальним смартфоном в абсолюті для практичних покупців. Це по суті той же iPhone XR, який просто став ще кращим: дві камери замість однієї, чіп A13 замість A12, 4 Гб оперативної пам’яті замість 3. Однак знайти його в регіонах дешевше 15 тисяч гривень буде дуже непросто, і великий шанс отримати щось дуже погане.

А яким iPhone ви користуєтеся, і на що плануєте його міняти? Поділіться у коментарях.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.