Смартфони зможуть отримувати сигнал із супутників SpaceX. Як вони зараз працюють?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

SpaceX у партнерстві з оператором T-Mobile анонсувала послугу підключення мобільних телефонів до супутникового сигналу Starlink. Це дозволить усунути мертві зони, адже сигнал від супутника доступний майже скрізь.

Що відомо про нову послугу

З наступного року T-Mobile запропонує бета-тестування передачі даних по SMS, MMS та через «окремі програми обміну повідомленнями» — мабуть, умовному WhatsApp доведеться окремо оптимізувати свій сервіс для роботи за супутником. Пізніше з’явиться передача голосового зв’язку та доступ до Інтернету зі швидкістю 2-4 Мбіт/c.

Сигнал зможе прийняти майже будь-який мобільний телефон. Супутники Starlink V2, оснащені збільшеною антеною, почнуть передавати інформацію у середньосмуговому спектрі T-Mobile PCS. Зв’язок буде доступний повсюдно в континентальній частині США, на Гаваях, деяких частинах Аляски, Пуерто-Ріко і в територіальних водах.

SpaceX та T-Mobile також запрошують до співпраці стільникових операторів з інших країн, щоб розширити дію послуги за межами Америки.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Як функціонує SpaceX Starlink зараз

На орбіті знаходяться понад 3000 низькоорбітальних супутників Starlink, які забезпечують стійкий прийом сигналу у 32 країнах світу. Як стверджує сайт системи, Starlink “ідеально підходить для тих куточків земної кулі, де раніше підключення до мережі було справжньою проблемою”. Однак для повноцінного покриття планети необхідне угруповання не менше ніж 10 000 сателітів.

Для прийому сигналу доведеться придбати невелику супутникову антену, яка розміщується на даху будівлі або на відкритій ділянці місцевості та маршрутизатор. Комплект коштує 599 доларів, щомісячна плата складає 110 доларів.

За даними Ookla Speedtest, Starlink пропонує найшвидший інтернет серед найпопулярніших провайдерів супутникового зв’язку в Штатах. У середньому швидкість Starlink на скачування досягає 105 Мбіт/c, на завантаження – 12 Мбіт/с при затримці 40 мс. Ще в 15 країнах швидкості Starlink також перевищують 100 Мбіт/с. На сайті сервісу обіцяють показники в діапазоні 50-150 Мбіт/с із пінгом 20-40 мс.

Згідно з ранніми звітами  про використання Starlink, клієнти в цілому задоволені послугою, хоча нерідко трапляються збої. За даними Downdetector, лише за 2021 рік відбулися чотири великі відключення. Крім того, на з’єднання можуть вплинути дощ, сильний вітер чи скупчення снігу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.