Новини України та Світу

Національний банк закликає громадян не купувати долари та євро

Share
Національний банк України закликає громадян не скуповувати валюту та дав поради, як уберегти гривневі заощадження від знецінення.
Про це в інтерв’ю “Головкому” сказала перша заступник голови Національного банку Катерина Рожкова.
«Ми розуміємо, що сьогодні громадяни мають трохи альтернатив щодо збереження своїх гривневих заощаджень. Хтось купує дорогі імпортні товари довгострокового використання, хтось, не маючи можливості чи потреби у таких товарах, купує валюту. Тобто, люди намагаються зафіксувати свої гривневі заощадження, вберегти їх від знецінення. Саме тому ми, по-перше, у червні підвищили облікову ставку до 25%. Підняття ставки – це сигнал для банків підвищити ставки за депозитами, щоб не відбувалася втеча від гривні. Банки вже поступово підвищують ставки, і цей процес триватиме», – сказала Рожкова.
Вона уточнила, що це не означає, що ставка за депозитами може становити 30%.
«Але навіть за 18-20% прибутковості за депозитом втрати від інфляції значно менші», — зазначила вона.
За словами Рожкової, Нацбанк намагається зробити все, щоб уповільнити інфляцію. Таким чином, альтернатива купівлі валюти – класти гроші на банківський депозит.
«Зрозуміло, що сьогодні навіть за інфляції 21,5% їхня прибутковість значно нижча. Але ми вже бачимо, що Мінфін поступово підвищує ставки та очікуємо, що цей процес триватиме. Таким чином, для громадян це дало б можливість значно перекрити інфляційні втрати», — сказала Рожкова.
“Також як альтернативу купівлі іноземної готівкової валюти 21 липня ми дозволили банкам продавати безготівкову валюту громадянам обсягом у межах ліміту в 50 тис. грн на місяць за умови розміщення цієї валюти як мінімум на тримісячний депозит”, – сказала Рожкова.
Але, за її словами, банкам потрібно доопрацювати свої додатки, щоби в них з’явилася опція «спеціальний депозит», на який ці кошти будуть зараховуватися, і три місяці ними не можна скористатися. Напевно, мине деякий час, щоб банки підлаштувалися та додали цю опцію.
«Хоча низка установ уже пропонують таку послугу. Зрештою, це допоможе знизити тиск на готівковий ринок і стане ще однією альтернативою для громадян для вкладення коштів», — зазначила перша заступник голови НБУ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
Tags: НБУ
  • Останні записи

    Meta працює над власними навушниками з камерою та штучним інтелектом

    Як ми звикли чути з 2023 року, сфера застосування штучного інтелекту розширюється. Компанії змагаються за…

    17.05.2024

    Samsung Galaxy M35 показали наживо (відео)

    Galaxy M35 з'явився на консолі Google Play лише кілька днів тому, а це означає, що…

    17.05.2024

    Ось чому Windows XP не варто використовувати у 2024-му році (відео)

    Техноблогер Ерік Паркер опублікував цікавий відеоролик: він показує, як Windows XP відстала від часу в…

    17.05.2024

    Qualcomm перестає постачати компоненти для Huawei до США

    Влада США зупинила поставки компонентів американської компанії Qualcomm для китайської Huawei Technologies, імовірно, у відповідь…

    17.05.2024

    ASUS розкрила характеристики свого ноутбука на Snapdragon X Elite

    В'єтнамське відділення ASUS випадково опублікувало зображення та характеристики першого ноутбука компанії з процесором Qualcomm Snapdragon…

    17.05.2024

    Motorola представила новий смартфон у якого задня панель з дерева

    Сімейство смартфонів Motorola поповнила флагманська модель X50 Ultra. Крім потужного заліза, просунутої камери та «кіберспортивного»…

    17.05.2024