Стосується всіх абонентів Київстар, Vodafone та lifecell: з 15 червня розпочався перехід на Cell Broadcast

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З 15 червня ДСНС за технічної підтримки Київстар, Vodafone та lifecell у Вінницькій та Полтавській областях розпочинає тестування нової системи оперативного інформування населення про надзвичайні ситуації завдяки технології Cell Broadcast.

В даний час ДСНС відправлятиме лише тестові повідомлення, які не пов’язані з загрозами та не вимагають жодних дій від одержувачів.

Рекомендуємо ознайомитися з відповідями на запитання про роботу технології:

Як працює нова система оперативного інформування?

Вона працює завдяки технології Cell Broadcast, яка має значні переваги над SMS-інформуванням: швидше за отримання повідомлень, гнучкість у виборі локацій для інформування, наявність звукового сигналу, навіть якщо звук на смартфоні вимкнено.

Тим не менш, технологія Cell Broadcast має деякі обмеження з боку обладнання – старі моделі телефонів до 2019 випуску з великою ймовірністю не зможуть приймати повідомлення.

Що робити у разі отримання екстреного сповіщення зараз?

На першому етапі, з 15 червня, відбуваються розсилки лише тестових повідомлень у Полтавській та Вінницькій областях для перевірки роботи системи. Вони пов’язані з виникненням реальної загрози і вимагають дій громадян.

Які телефони підтримують ці повідомлення?

Приймати повідомлення від Cell Broadcast можуть переважно мобільні телефони (смартфони), які зроблені починаючи з 2019 року, які мають операційну систему Android версії 11 і вище або iOS від версії 14.5.

Як переконатися, що я отримуватиму повідомлення?

Спочатку перевірте, чи активна ваша SIM-картка і чи є мережа мобільного оператора. Якщо режим «У літаку» увімкнено, вимкніть його, щоб отримувати сповіщення.

Зверніть увагу на версію операційної системи:

  • для Android це має бути версія 11 або вищою,
  • для iOS – від версії 14.5.
  • Якщо це можливо, оновіть версію операційної системи.

Рекомендується переконатися, що отримання повідомлень увімкнено в налаштуваннях смартфона. Залежно від виробника, налаштування екстрених оповіщень можуть бути в розділі:

  • Повідомлення (Samsung, iPhone, OnePlus),
  • Звук та вібрація (Huawei),
  • Безпека та паролі (Xiaomi).

Як керувати отриманням повідомлень у телефоні?

Деякі повідомлення можна керувати, вмикати та вимикати. В залежності від виробника пристрою, налаштування можуть бути в розділі Повідомлення (Samsung, iPhone, OnePlus), Звук та вібрація (Huawei), Безпека та паролі (Xiaomi). Вони можуть називатися “Екстренні оповіщення” для iPhone, “Надзвичайні загрози” та “Серйозні загрози” для телефонів з ОС Android.

Але ДСНС та мобільні оператори не рекомендують громадянам відключати повідомлення про виникнення надзвичайної ситуації або про повітряну тривогу, адже від своєчасного отримання цієї інформації може залежати життя людей.

Якщо звук у налаштуваннях телефону вимкнено, я почую звук оповіщення?

Так, це одна з ключових переваг технології Cell Broadcast. Гучний сигнал разом із вібрацією триватиме 15-20 секунд або до моменту відключення повідомлення людиною.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.