Новини України та Світу

Чи правда, що всі iPhone подорожчають на 100 доларів

Share
Час читання: 3 хв.

Сьогодні, 5 червня, багато ЗМІ вийшли із заголовком « Apple оголосила про підвищення цін на всі iPhone на 100 доларів ». У текстах, які вони випустили, значилося, що в Купертіно офіційно прийняли рішення зробити свої смартфони та інші пристрої дорожчими, щоб виправдати поточні втрати, пов’язані зі збоями у постачанні комплектуючих, зривом логістичних ланцюжків та складною геополітичною обстановкою. У світлі останніх подій така новина майже не викликала в користувачів жодного здивування, тим більше, що підвищення цін на iPhone очікувалося ще на початку весни. Але щось тут все одно не так.

Перше, що здивувало особисто мене, це джерела подібних публікацій. З невідомої причини замість того, щоб посилатися на офіційний сайт Apple, яка нібито оголосила про збільшення цін на свою продукцію, вони приводили як джерело деякі телеграм-канали. Багато хто навіть не морочився з розміщенням активних гіперпосилань – мабуть, тому що їх авторам вистачило розуму не посилатися на анонімні джерела. Однак це не найголовніше.

Як зміняться ціни на Айфон

Ретельний аналіз інформаційного поля показав, що за останні три доби жодне авторитетне видання не писало про плани Apple підвищити ціни на iPhone . На сайті самої компанії, як ви розумієте, жодних згадок про це також не було. Взагалі було б дивно цього очікувати. Тому що сенсу оголошувати про подібне відкрито, тим більше зараз, насправді не дуже багато, враховуючи, що це можна було зробити хоча б завтра .

Безумовно, ми усвідомлюємо те, що iPhone цього року подорожчають Але тут є кілька аспектів, які обов’язково потрібно брати до уваги:

  • Apple невигідно підвищувати ціни на всі iPhone відразу. Це неодмінно відштовхне багатьох покупців. Тому високо можливо подорожчають тільки дві флагманські моделі : iPhone 14 Pro і iPhone 14 Pro Max. За нашою інформацією, підвищення справді має становити 100 доларів для кожної з цих моделей, але тільки для них.
  • Інші моделі не подорожчають. Навіть iPhone 14. Щоб утримати його ціну на колишньому рівні і не жертвувати продажами, Apple вирішила спростити його характеристики. Тому базова версія флагманського смартфона отримає торішній процесор A15 Bionic , старий дизайн із чубчиком, а єдиним ключовим апгрейдом має стати приріст оперативної пам’яті.
  • Підвищення цін на 100 доларів виглядає абсолютно нераціональним стосовно всіх моделей відразу ще й тому, що зараз в асортименті Apple є маса недорогих айфонів . Це і iPhone SE 2022, і iPhone XR, і iPhone 11, і iPhone 12. Підвищувати їх ціни на 100 доларів абсолютно нераціонально, тому що для деяких з них це був би 30-відсотковий приріст.

Що буде з цінами на техніку Apple

Тож не бійтеся. Більшість Айфонів, які є в асортименті Apple і з’являться в майбутньому, не подорожчають. Деякі коштуватимуть стільки ж, скільки сьогодні, а деякі, можливо, навіть подешевшають. Вважаю, iPhone 13 з модельного ряду компанія прибере, щоб він не перебивав продаж iPhone 14. iPhone 12, мабуть, у роздробі теж робити нічого. А ось iPhone 11, який користується популярністю, можуть почати продавати навіть дешевше, зробивши його повноекранною альтернативою новому iPhone SE .

Що стосується решти пристроїв, то питання їх ціноутворення поки залишається відкритим. Справа в тому, що Apple може підвищити ціни на деякі категорії пристроїв. Однак не факт, що це буде зроблено на рівному місці. Як ми бачимо, гаджети компанії з часом стають набагато крутішими, і продавати їх за старий прайс її стає просто невигідно. Тому не виключено, що той же MacBook Air на чіпі M2 може подорожчати відсотків на 10, а то й на 20.

Чи це адекватно, покаже час і характеристики лептопа. Теоретично ринок міг би без проблем перенести 10% подорожчання, і я схильний вважати, що вище воно не буде. Справа в тому, що тоді MacBook Air і MacBook Pro стануть фактично рівними, і тоді «повітряний» ноутбук просто перестануть купувати. А значить, Apple необхідно залишити між ними який-небудь зазор, щоб виправдати існування обох моделей у своєму асортименті.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: iPhone
  • Останні записи

    Nintendo Switch 2 вийде навесні 2025 року з магнітними джойконами і новим дизайном стіків

    У недавньому випуску іспанського подкасту Vandal Radio було розкрито нові подробиці про майбутню консоль Nintendo…

    28.09.2024

    Смарт-телевізори Samsung та LG роблять приховані скріншоти

    Популярні моделі смарт-телевізорів Samsung та LG таємно роблять скріншоти екрану, навіть коли користувач використовує їх…

    28.09.2024

    OpenAI планує збільшити вартість підписки на ChatGPT до $44

    OpenAI готується залучити $7 мільярдів у новому раунді фінансування, що може підвищити її оцінку до…

    28.09.2024

    Годинник Xiaomi Watch 2 випустили в новому кольорі

    На міжнародному ринку з'явилася нова версія розумного годинника Xiaomi Watch 2 у стильному кольорі Titan…

    28.09.2024

    VIVO випередила Samsung і Google у випуску Android 15 для флагманів

    Чудова новина для власників флагманських смартфонів VIVO – компанія першою серед великих брендів надала стабільні…

    28.09.2024

    Apple відмовляється від інвестицій в OpenAI

    Apple відмовилася від планів інвестувати в OpenAI, одного з провідних гравців у сфері штучного інтелекту,…

    28.09.2024