Стало відомо, що буде з тарифами на мобільний зв’язок в Україні

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У lifecell та Vodafone розповіли, що буде з тарифами на мобільний зв’язок в Україні.

Про це пише Економічна правда.

Так, у lifecell попередили, що незабаром мобільний зв’язок може подорожчати.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

“Зростання тарифів у 2022 році, швидше за все, відбудеться”, – повідомили у компанії.

При цьому остаточні цифри залежатимуть від того, скільки коштів оператори витратить на відновлення пошкодженої інфраструктури та придбання обладнання.

Крім того, компанії зазнають збитків і у зв’язку із знеціненням гривні. Плата операторам-партнерам за міжнародний роумінг провадиться в іноземній валюті. Оператори купують її у банків за комерційним курсом, який на 10% вищий за офіційний.

“Зростає ціни на енергоносії та оренду, збільшуються операційні витрати, скорочується абонентська база”, – розповів директор з розвитку та підтримки мереж компанії Володимир Кабаненко.

Тим часом, Vodafone оцінює лише збитки, пов’язані з необхідністю відновити пошкоджену мережу, у 1,5 мільярда гривень.

Однак є й інші макрофактори, серед яких: зміна профілю споживання голосовими послугами користуються набагато менше, а інтернетом – набагато більше. Змінилася географія споживання: масова міграція зі сходу на захід та з міст у села ставить нові завдання будівництва мережі.

Як зазначається, компанія посилюватиме мережу на заході України, закриватиме білі плями у сільській місцевості, адже з підвищенням використання мобільного інтернету та збільшенням кількості користувачів 900-го діапазону стає мало. За період війни компанія встановила понад 1600 нових базових станцій.

До того ж у Vodafone не виключають підвищення тарифів, але запевняють, що ціни зміняться не в рази, а на кілька відсотків. Таким чином, у них будуть закладені кошти, які раніше не були передбачені у собівартості – постійні роботи з відновлення мережі та заміни обладнання, різке збільшення кількості виїздів на аварії та зростання вартості пального, що забезпечує ці виїзди та іншу необхідну логістику.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.