Чому Apple точно підвищить ціни на нові iPhone

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Незважаючи на те, що флагманські iPhone сьогодні коштують досить дорого, якщо посудити, то Apple не збільшувала ціни на свої смартфони ось уже 5 років. Останнє підвищення було в 2017 році, якщо не рахувати моменту запуску iPhone Max зі збільшеним екраном і ціною ще на 100 доларів. Але навіть якщо взяти його за точку відліку, то ціни на iPhone не змінювалися 4 роки. Адже це великий термін, за який смартфони Apple сильно змінилися на краще, напевно зробивши маржу компанії менше. Зрозуміло що, в Купертіно не можуть собі дозволити втрачати гроші на виробництві свого головного товару, а значить, незабаром на нас чекає чергове підвищення цін.

На користь того, що iPhone почнуть дорожчати , каже кілька факторів. Можливо, якісь із них здадуться вам менш істотними, ніж інші. Можливо навіть, що вони ніяк не вплинуть на підсумкові ціни на смартфони Apple . Проте ігнорувати їх у контексті нашого міні-дослідження було б щонайменше несправедливо. Тому ми наводимо їх усі. Тим більше, що висновок у будь-якому разі буде одним — ціни справді зростуть.

Скільки заробляють у Apple

Перше, що змусить Apple підвищити ціни на iPhone, це інфляція. Ми не міркуватимемо про її причини, але за останній рік інфляція в США досягла 8%. Це рекордний показник для Штатів і він позначається на всіх підприємствах, у тому числі і на Apple. Компанія вже зараз планомірно реагує на зростання інфляції шляхом збільшення зарплат своїм працівникам. Наприклад, тепер продавці Apple Store отримують щонайменше 22 доларів на годину проти 20 доларів, які їм платили раніше. В наявності підвищення на 10%.

Можливо, однією з причин, через яку Apple погодилася підвищити оплату своїм співробітникам, полягає в їхньому прагненні увійти до профспілок, які б обстоювали їхні інтереси. Але очевидно, що таке бажання співробітників виникло не на рівному місці. Їх перестали влаштовувати умови роботи, і вони вимагали покращення. Підвищення заробітної плати було однією з вимог, на яку Apple вирішила піти, щоб компенсувати зростаючу вартість життя.

Подивіться, як змінилися ціни на метали. Адже майже всі вони застосовуються при виробництві iPhone

Комплектуючі, з яких Apple збирає свої пристрої, стали коштувати дорожче. Підвищення цін торкнулося багатьох галузей. Але особливо подорожчав алюміній. Закуповувати його стало надто накладно, внаслідок чого Apple намагалася скоротити обсяги його застосування на виробництві. В результаті iPad Air 5 , який вийшов цієї весни, за словами користувачів, став більш крихким і податливим через скорочення товщини алюмінієвого листа, що формує корпус.

Apple ніяк не підтвердила і не спростувала цього, вважаючи за краще проігнорувати проблеми кришталю та скрипу , з яким стикаються власники iPad Air 5 у процесі використання. Проте алюміній — це не єдиний метал і компонент, який став дорожчим. Провідники, сапфірове скло, азот, що застосовується на виробництві – подорожчало практично все, і Apple стає вже дуже складно стримувати зростання цін на свою продукцію, яка, за словами експертів, починає приносити менше грошей. Але ж компанія не може працювати собі на збиток.

Ціна iPhone SE 3

Apple вже почала поступово підвищувати ціни. Першим дзвіночком став iPhone SE 2022, який подорожчав приблизно на 8%. Замість 400 доларів, які Apple просила за модель попереднього покоління, новинку оцінили в 430. Хтось, ймовірно, скаже, що причиною підвищення ціни стало збільшення ємності акумулятора та процесор нового покоління з підтримкою 5G . Можливо, частково це справді так. Але згадайте самі: на цінах решти моделей iPhone подібного роду апгрейд не позначався ніколи.

Apple планомірно покращувала характеристики всіх попередніх своїх смартфонів, нарощувала ємності їх акумуляторів, постачала їх підтримкою 5G і навіть оснащувала кращими, ніж раніше, дисплеями. Адже зміна IPS-матриці на AMOLED явно впливає на ціну більшу, ніж додаткові 200 мА*год, чи не так? Просто в Купертіно вирішили більше не брати зростаючі витрати на себе, а перекласти їх нарешті на споживача, який і повинен платити за покращення характеристик зі своєї кишені.

Скільки буде коштувати iPhone 14

iPhone 14 Pro буде таким, і, здається, коштуватиме мінімум на 10% дорожче, ніж торішня модель

Втім, лякатися не треба. Збільшення цін найімовірніше торкнеться не всіх iPhone 2022 року. Майже напевно Apple намагатиметься утримати вартість iPhone 14 на колишньому рівні. Але для цього компанії доведеться відмовитися від оснащення новинки флагманським процесором. Як і пророкували галузеві експерти, iPhone 14 найімовірніше отримає старий процесор A15 Bionic . iPhone 14 Max, який прийде на зміну iPhone mini, теж. Але оскільки це нова модель, Apple не прив’язана ні до чого у питаннях ціноутворення. Отже, ціну на новинку напевно встановлять, виходячи з нових принципів. Тому я припустив, що iPhone 14 Max оцінять плюс-мінус в 900 доларів.

А ось топові моделі, напевно, додадуть в ціні близько 10%. Таким чином iPhone 14 Pro буде коштувати 1099 доларів, а iPhone 14 Pro Max – 1199 доларів. Зрештою, підвищувати ціни було б небезпечно — споживачі можуть цього не зрозуміти і не прийняти. А 10% компенсують компанії інфляційні витрати та підвищення вартості застосовуваних на виробництві компонентів. Тим більше, що фактичне підвищення буде ще вищим, адже iPhone 14 за рахунок старого процесора та ідентичної ціни стане навіть вигіднішим, ніж його попередник.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.