Чи правда, що смартфони скоро зникнуть

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ми звикли до того, що є смартфони. Таке відчуття, ніби вони з нами дуже давно: взагалі прийнято вважати, популярність розумних телефонів припала на початок 2010-х років, приблизно з розвитком iPhone. Ось уже більше 10 років смартфони завжди під рукою і стають все кращими, а продуктивність досягає рівня ноутбуків і навіть переганяє їх. Тим не менш, багато аналітиків дивляться в майбутнє і будують свої прогнози, хоча всім зрозуміло, що рано чи пізно смартфонів не стане. Тільки зміни в суспільстві гальмують цей процес. Ось побачите: смартфони не зникнуть найближчими роками. Все дуже просто.

Що буде зі смартфонами у майбутньому

Днями глава Nokia Пекка Лундмарк розмірковував про майбутнє технологій. На його думку, мережі 6G з’являться вже до 2030 року та сильно вплинуть на розвиток технологій та смартфонів зокрема. На його думку, наші гаджети перестануть бути такими, якими вони є зараз: пристрій перестане бути найпопулярнішим інтерфейсом. Грубо кажучи, пан Лундмарк припускає, що функції смартфона перекочують в інші пристрої, наприклад, в AR-гарнітури, вказавши на те, що зараз розвиваються метасвіт і віртуальна реальність. На його думку, на той час вона буде тісно пов’язана з реальним життям.

Шкода, звичайно, таке чути, але поки що слова глави Nokia нічим не підкріплені, а висловлюється він у дусі письменника-фантаста ( і балабола-популіста ): мовляв, через кілька років машини літатимуть, а харчуватися ми будемо з тюбиків як космонавти. Як ви розумієте, жодна з технологій не пішла в маси: безпілотні машини з горем навпіл возять людей і можуть самостійно їздити лише за наявності розмітки та інших сприятливих умов, а смартфони… Їх безуспішно доповнюють різні аксесуари. Доповнюють, але не замінюють.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чим замінити смартфон

Будь-який пристрій, випущений ринку, рано чи пізно отримує функції смартфона . Фітнес-браслети, розумний годинник, планшети – всі вони переймають функції дзвінків, eSim, можливість відповідати на повідомлення та інше. Правда, все це жахливо убого і незручно: відповідь на дзвінок через смарт-годинник виглядає безглуздо, на повідомлення теж, а їх час автономної роботи залишає бажати кращого. Є й серйозніші розробки, наприклад, розумні окуляри, тільки де вони? Xiaomi представила їх минулої ще восени, але відтоді жодних новин.

Google Glass закрили і вже встигли воскресити, а Apple підігріває інтерес різними інсайдами: за чутками, AR-гарнітуру вже представили всередині компанії і навіть створили для неї нову операційну систему, але випуск розпочнеться лише за рік. Та й виглядатиме заміна смартфона спочатку, швидше за все, як шолом віртуальної реальності, а не як сонцезахисний аксесуар. Наприкінці минулого року інсайдери обіцяли, що AR-гарнітура від Apple працюватиме окремо від смартфона, зараз же нам акуратно натякають на те, що це станеться у далекому майбутньому. Так що, не здивуюся, якщо перші версії взагалі підключатимуться до iPhone через кабель.

Коли зникнуть смартфони

Минулого року я читав цікавий прогноз: смартфони зникнуть десь до 2031 року, а драйвером до розвитку послужить AR. Чомусь будь-який експерт вважає за потрібне використати у своїх словах цю технологію, але, схоже, не знає, що з нею відбувається. Для звичайних людей доповнена реальність не означає нічого, для більш-менш просунутих вона асоціюється з Apple і її численними стартапами, нерозлучним LiDAR і спробами масово впроваджувати технологію доповненої реальності. Ігри з AR набувають популярності лише на хвилі хайпу, а програми не мають практичного значення: навіть умовна «Лінійка» в iPhone вважає неточно.

При цьому експерти наголошують, що гнучкі екрани не знадобляться смартфонам майбутнього. Тобто все те, що зараз рухає індустрію – обман і топтання на місці, а користувачі просто масово повелися на прийом з Біллом Гейтсом на чолі: нагадаю, що цього року складні смартфони Samsung можуть зайняти 1% ринку, що саме по собі є досягнення для новомодної фішки.

Точної відповіді, що після смартфонів немає і називати терміни зараз просто необачно: глобальні кризи, пандемії та інші проблеми уповільнюють технології, а їм це навіть на руку. Знаєте чому? Тому що будь-який прогрес має свою стелю, а нове — завжди добре забуте старе. Так що, якщо і є заміна смартфона, то складний телефон. Здається мені: до 2030 року у кожного буде смартфон і планшет у більшості з нас, а не безглузді AR-окуляри.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.