Новини України та Світу

Чому Apple нікого не пускає до NFC для iPhone?

Share

Остання антимонопольна битва Купертіно пов’язана із забороною для сторонніх компаній на роботу з технологією NFC у «яблучних» гаджетах. Як пише Bloomberg, за монополією Apple Pay ховається фінансовий зиск, а не турбота про безпеку.

Заборони Apple слабшають

В останні роки «яблучна» корпорація дає дедалі більше свободи користувачам. У 2020-му власники iPhone отримали можливість зміни браузера та поштового клієнта за замовчуванням. Минулого року Siri потоваришувала з альтернативними музичними сервісами на кшталт Spotify. На підході зовсім немислиме: відмова від Lighting на користь Type-C.

Проте позиція щодо доступу до NFC залишається незмінною. Тому власники айфонів у Росії тепер не можуть скористатися безконтактними платежами. Послуги Mir Pay доступні лише на відкритій ОС Android.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З кожного платежу – копієчка

Купертіно заявляє, що Pay – безкоштовний сервіс. Але за даними The Wall Street Journal, за кожну транзакцію кредитною карткою через Apple Pay банк відраховує 0,15%. Є комісія і для дебетових карток, але її розмір не розкривається. За деякими оцінками, лише з цих зборів IT-гігант отримує близько мільярда доларів на рік.

Для каліфорнійської корпорації $1 млрд — не така значна сума: тільки на сервісах та послугах компанія заробляє 20 млрд доларів. Але «яблучне» керівництво бачить перспективу. За інформацією Mastercard, 79% платежів у світі відбуваються безконтактним спосіб. У першому кварталі 2020 року обсяг таких транзакцій зріс на 40% і він продовжує зростати далі. Отже, збільшуватимуться і доходи Apple.

Як заявляють представники «яблучної» компанії, вони не допускають сторонніх операторів до NFC виключно заради безпеки та конфіденційності користувачів. Купертіно посилається на звіт 2016 року, в якому йдеться про те, що доступ до NFC на платформі Android скомпрометований хакерами .

Загроза від Євросоюзу

Європейська комісія вважає, що Apple зловживає домінуванням на ринку мобільних гаманців для пристроїв iOS. Не допускаючи інших технології NFC, каліфорнійський IT-гігант обмежує конкуренцію.

Антимонопольне відомство ініціювало розслідування. Якщо воно завершиться не на користь Купертіно, компанії доведеться поступитися. Прецедентів чимало: нещодавно Apple дозволила у деяких випадках проводити внутрішні покупки у додатках не через свою платіжну систему. Щоправда, від комісії корпорація все одно не відмовилася.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

За 33 роки встиг зібрати невелику колекцію гаджетів Apple, обзавестися кількома лімітованими консолями. На "iTechua" ділюся виключно найкращими пропозиціями на придатні девайси, якими користуюся сам.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: AppleNFC
  • Останні записи

    Прототип Xiaomi 15 із чіпом Snapdragon 8 Gen 4 показали на відео

    Днями у мережі з'явилася інформація, що Xiaomi отримала ексклюзивні права на випуск першого у світі…

    04.05.2024

    Вчені вигадали антибактеріальне скло для смартфонів

    Інженери з компанії Corning (виробник скла Gorilla Glass), іспанського Каталонського інституту досліджень (ICREA) та Інституту…

    04.05.2024

    MacBook Pro 16 проти MacBook Pro 14: важливі відмінності

    MacBook зазвичай вважаються одними з найкращих ноутбуків, які можна купити за гроші, завдяки поєднанню продуктивності…

    04.05.2024

    Кільця Сатурна зникають: скільки їм залишилось

    Зникнення внутрішніх кілець Сатурна обговорюють із 1980-х років. Відомо, що вони руйнуються у верхніх шарах…

    04.05.2024

    Samsung відкликала прошивку One UI 6.1 для Galaxy S22 через серйозну проблему

    Компанія Samsung почала випуск оновлення One UI 6.1 з нейромережевими функціями Galaxy AI для серії…

    04.05.2024

    Nokia відродила культовий телефон Nokia 3210 з підтримкою 4G і кольоровим екраном

    Компанія HMD Global, що випускає гаджети під брендом Nokia, перевипустила культовий Nokia 3210, що вперше…

    04.05.2024