Новини України та Світу

Qualcomm готує суперника Apple M1. Яким буде чіп нового покоління?

Share

Компанія Qualcomm нагадала про свої плани розробки ARM-процесора для десктопів. Конкурент Apple Silicon з’явиться найближчими роками. Розповідаємо, чого чекати від майбутнього CPU.

Що відомо зараз

За словами гендиректора Qualcomm Крістіано Амона, чіпмейкер давно співпрацює з Microsoft, створюючи ARM-рішення для ПК під керуванням Windows. З релізом Windows 11 з’явилася перша 64-розрядна SoC Snapdragon 8cx Gen 3, на основі якої вже випускаються лептопи. Наступним кроком стане чіпсет нового покоління, покликаний “встановити стандарт продуктивності для Windows-комп’ютерів”, заявляють представники вендора.

З цією метою Qualcomm придбала стартап Nuvia, команда якого займається проектуванням перспективного процесора. Компанію заснували три колишні інженери Купертіно, які раніше працювали над залізом для iPhone і iPad. Очікується, що чіп складе конкуренцію рішенням Apple M-серії, а також ноутбучним варіантам Intel та AMD.

Точні специфікації десктопного CPU від Qualcomm поки що не розкриваються. Але відомо, що збільшення швидкодії буде досягнуто рахунок архітектури Armv9, модифікованої інженерами Nuvia. Наприклад, в одному з її попередніх чіпів (Orion) використовувалася технологія масштабування ядер за потужністю та межами нагрівання. За результатами Geekbench 5 це забезпечило 50-відсотковий приріст у піку, в порівнянні з моделями AMD Zen 2 і Intel Sunny Cove, при меншому споживанні енергії на ядро.

“Інтеграція досягнень Nuvia в галузі високопродуктивного дизайну разом з найкращими в галузі графікою та штучним інтелектом Snapdragon виведе продуктивність на новий рівень і відкриє більше можливостей для обчислювальної техніки з різних галузей” , – зазначив Джим Томпсон, головний техдиректор Qualcomm. Втім, багато залежатиме від того, як Microsoft оптимізує Windows та x86-програми для сумісності з архітектурою ARM.

Де і коли чекати

Спочатку команда Nuvia просувала свої розробки для застосування у серверах та дата-центрах. Qualcomm ставить пріоритет споживчий сегмент електроніки. Майбутнім чіпсетом збираються оснащувати ноутбуки та стаціонарні ПК під керуванням Windows. А в перспективі використання розширять на мобільні гаджети та розумні автомобілі з функцією автопілота.

Дебютні зразки процесорів обіцяють представити у серпні 2022-го. Після цього пробні чіпи почнуть постачати виробникам для впровадження в комерційні товари. На масовому ринку вони з’являться ближче до другої половини 2023 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

За 33 роки встиг зібрати невелику колекцію гаджетів Apple, обзавестися кількома лімітованими консолями. На "iTechua" ділюся виключно найкращими пропозиціями на придатні девайси, якими користуюся сам.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Нові моделі iPad Air та iPad Pro втратили фізичний слот для SIM-карти

    Сьогодні на заході Let Loose компанія Apple анонсувала нові моделі iPad Pro та iPad Air.…

    07.05.2024

    Такого ніхто не очікував: ПриватБанк прийняв важливе рішення щодо кредитних лімітів клієнтів

    Фінансова установа «ПриватБанк» розкрила своїм клієнтам процес розрахунку кредитного ліміту по банківській карті. Багато українців…

    07.05.2024

    Apple випустила чохол-клавіатуру Magic Keyboard для iPad Pro (2024)

    Для iPad Pro (2024) на чіпі M4 вийшло два нових аксесуари: Apple Pencil Pro з…

    07.05.2024

    Огляд бездротової клавіатури Logitech Signature Slim K950

    Бездротова клавіатура Logitech Signature Slim K950 проста та ефективна. Вона не пропонує найновіших клавіатурних технологій,…

    07.05.2024

    Google представила новий недорогий смартфон Pixel 8a

    Сьогодні, 7 травня, компанія Google нарешті представила доступний смартфон Pixel 8a зі свіжим дизайном, яскравими…

    07.05.2024

    Представлений Apple Pencil Pro – стілус для справжніх профі

    Компанія Apple представила новий стілус Apple Pencil Pro, який буде сумісний з новими iPad Pro…

    07.05.2024