Qualcomm готує суперника Apple M1. Яким буде чіп нового покоління?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Компанія Qualcomm нагадала про свої плани розробки ARM-процесора для десктопів. Конкурент Apple Silicon з’явиться найближчими роками. Розповідаємо, чого чекати від майбутнього CPU.

Що відомо зараз

За словами гендиректора Qualcomm Крістіано Амона, чіпмейкер давно співпрацює з Microsoft, створюючи ARM-рішення для ПК під керуванням Windows. З релізом Windows 11 з’явилася перша 64-розрядна SoC Snapdragon 8cx Gen 3, на основі якої вже випускаються лептопи. Наступним кроком стане чіпсет нового покоління, покликаний “встановити стандарт продуктивності для Windows-комп’ютерів”, заявляють представники вендора.

З цією метою Qualcomm придбала стартап Nuvia, команда якого займається проектуванням перспективного процесора. Компанію заснували три колишні інженери Купертіно, які раніше працювали над залізом для iPhone і iPad. Очікується, що чіп складе конкуренцію рішенням Apple M-серії, а також ноутбучним варіантам Intel та AMD.

Точні специфікації десктопного CPU від Qualcomm поки що не розкриваються. Але відомо, що збільшення швидкодії буде досягнуто рахунок архітектури Armv9, модифікованої інженерами Nuvia. Наприклад, в одному з її попередніх чіпів (Orion) використовувалася технологія масштабування ядер за потужністю та межами нагрівання. За результатами Geekbench 5 це забезпечило 50-відсотковий приріст у піку, в порівнянні з моделями AMD Zen 2 і Intel Sunny Cove, при меншому споживанні енергії на ядро.

“Інтеграція досягнень Nuvia в галузі високопродуктивного дизайну разом з найкращими в галузі графікою та штучним інтелектом Snapdragon виведе продуктивність на новий рівень і відкриє більше можливостей для обчислювальної техніки з різних галузей” , – зазначив Джим Томпсон, головний техдиректор Qualcomm. Втім, багато залежатиме від того, як Microsoft оптимізує Windows та x86-програми для сумісності з архітектурою ARM.

Де і коли чекати

Спочатку команда Nuvia просувала свої розробки для застосування у серверах та дата-центрах. Qualcomm ставить пріоритет споживчий сегмент електроніки. Майбутнім чіпсетом збираються оснащувати ноутбуки та стаціонарні ПК під керуванням Windows. А в перспективі використання розширять на мобільні гаджети та розумні автомобілі з функцією автопілота.

Дебютні зразки процесорів обіцяють представити у серпні 2022-го. Після цього пробні чіпи почнуть постачати виробникам для впровадження в комерційні товари. На масовому ринку вони з’являться ближче до другої половини 2023 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.