Apple готує два нові чіпи. Один з них з’явиться у новому iPad Pro

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Нещодавно стало відомо про новий iPhone 14. І якщо моделі з приставкою Pro обладнають оновленим чіпом A16, то звичайні iPhone 14 і iPhone 14 Max отримають старий-добрий А15 Bionic, який, щоправда, перейменують. Хтось встиг подумати, що у компанії виникли складнощі з процесорами, мовляв, нікуди вже їх прокачувати та розганяти. Виявилося, що з цим повний порядок: компанія разом із TSMC планує розпочати масове виробництво чіпів за новим техпроцесом. Перехід планують завершити вже до 2025 року, але деякі інновації в гаджетах Apple ми вже побачимо найближчим часом.

Для початку нагадаємо, на що впливає техпроцес. Основним елементом у ньому є транзистори. А техпроцес — насправді, їх розмір. Чим він менший, тим більше їх можна розмістити на кристалі процесора, а значить і обсяг продукції від виробника чипів зросте. Також від транзистора залежить витрата енергії — що менше елемент, то вище енергозбереження.

Новий процесор Apple

Стало відомо, що тайванська компанія TSMC випустить два нові чіпи . Вже встановлено графік переходу на 2-нанометровий та 3-нанометровий техпроцеси. На 2-нм компанія перейде вже до 2025 року, а 3-нм чіп з’явиться вже цього року – про це повідомляє тайванське видання DigiTimes . Серед клієнтів TSMC значаться Apple і Intel, тому компанія з Купертіно випробуватиме нову напівпровідникову технологію однієї з перших. Але варто пам’ятати про те, що TSMC сама не проектує процесори – вона лише створює їх на замовлення та проект інших компаній, серед яких Apple, Nvidia і AMD.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Також повідомляється про те, що 3-нанометровий чіп з покращеною продуктивністю з’явиться в другій половині 2022 року – саме до однієї з презентацій Apple. Цікаво й те, що новий 3-нм чіп буде виготовлений за вже відомою технологією FInFET, на якому зараз виробляють процесори А15 Bionic, М1, М1 Max та М1 Ultra, але по 5-нм техпроцесу. Найпотужніший з них – M1 Ultra – має 114 мільярдів транзисторів, а А15 Bionic – 15 мільярдів. Як ви вже знаєте, M1 Ultra фактично зліпили з того, що було – він є комбінацією двох чіпів М1 Max.

Ходять чутки, що новий чіп отримає iPad Pro, презентація якого має відбутися восени цього року. TSMС стверджує, що новий чіп Apple на 3-нанометровому техпроцесі забезпечить збільшення продуктивності на 10-15% порівняно із попередником, а енергоспоживання знизиться майже на третину. Що ж, збільшеного акумулятора в iPad Pro, мабуть, не варто чекати (та й чи треба?) — Apple знову оптимізує енергоспоживання по-своєму.

Яким буде новий айфон

А ось новий iPhone 14, на щастя або жаль, такої преференції втратить. Повідомляється, що саме iPad Pro стане першим пристроєм із 3-нм чіпом. iPhone 14 і, ймовірно, iPhone 15 обмежаться процесорами на проміжній 4-нм технології. Відбувається це виключно з причин планування, але не через дефіцит комплектуючих. Добре це чи погано – покаже час, але на даний момент усіх користувачів цілком влаштовує те, що є зараз. Таким чином, 2-нанометровий процесор варто очікувати не раніше 2025 року: він з’явиться у нових моделях Mac, iPad та iPhone.

Постачання процесорів з Китаю

Постачання нових чіпів почнуться вже в першій половині червня, а це означає, що Apple встигне зробити потрібну кількість iPhone до старту продажів. До речі, TSMC заробить на постачаннях чіпів у 2022 році аж 17,07 мільярда доларів, що на 23% більше, ніж рік тому — 13,84 мільярда доларів. Певною мірою це пов’язано з подорожчанням виробництва – недарма новий iPhone SE став дорожчим .

Нагадаємо, за повідомленнями аналітика Мінґ-Чі Куо, Apple планує обладнати iPhone 14 Pro та 14 Pro Max чіпами A16 Bionic Pro – саме вони будуть створені за новим 4-нм техпроцесом. “Непрофесійні” iPhone 14 і iPhone 14 Max можуть залишитися з А16 Bionic – перейменованим A15 Bionic. Імовірний і інший сценарій, при якому Apple залишить назву торішнього чіпа колишнім, а новий чіп буде називатися просто А16 Bionic без жодних «Pro».

Незважаючи на технологічний прорив, звичайним користувачам варто очікувати на подорожчання смартфонів, бо зміна техпроцесу — це завжди збільшення витрат.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.