Новий закон зробить iPhone дуже схожим на Android

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Apple завжди поводилася гранично жорстко щодо всього, що стосувалося її продукції. Ця традиція зародилася ще за часів Стіва Джобса, який вважав, що контролювати пристрої, що випускаються, наповнювати їх технічними можливостями, новими функціями тощо має право лише сама Apple. Тому навіть додатки, які потрапляли доApp Store , по 10 разів перевіряли ще раз цензори компанії, відбраковуючи більшу їх частину. Що й казати про все інше. Але, зважаючи на все, в Європі хочуть зламати Apple.

Новий закон Європейського союзу, який у дослівному перекладі називається « закон про цифрові ринки », повинен зобов’язати Apple змінити свою політику, зробивши її клієнтоорієнтованішою. Не те щоб компанію звинувачували у поганому відношенні до своїх користувачів. Просто раніше на її заборони дивилися крізь пальці, а тепер їй наказано було усунути їх усі.

Завантажити програму не з App Store – можна?

Суть закону зводиться до того, щоб а) знизити контроль Apple за iOS; б) дати користувачам більше свободи і в) дозволити розробникам, які створюють софт під iPhone, працювати на рівних із самою Apple. Адже зараз абсолютна більшість програм, встановлених на смартфони Apple із коробки, неможливо замінити стороннім. Це і дзвонилка, і програма для надсилання повідомлень, і послуги відеоконференцій, і камера, і багато чого іншого.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ось які вимоги пред’являє закон про цифрові ринки до Apple:

  • Дозволити завантаження програм з інших джерел, крім App Store (головна вимога);
  • Дозволити замінювати штатні додатки, що працюють за замовчуванням, сторонні аналоги;
  • Відмовитись від вимоги створювати браузери для iOS на основі WebKit та дозволити інші движки;
  • Дозволити міняти голосові помічники за промовчанням на розробки сторонніх компаній;
  • Дозволити змінювати безконтактні платіжні послуги на рішення сторонніх операторів.

Спочатку закон про цифрові ринки призначався для встановлення регуляторів правил у сфері розповсюдження софту для iOS. Антимонопольного відомства Євросоюзу не сподобалося, що Apple забороняє користувачам завантажувати програми з-за меж App Store . Експерти провели розслідування, яке тривало більше року, і дійшли висновку, що компанія справді порушує і закон, і права самих користувачів.

Apple, забороняючи користувачам завантажувати софт з-за меж App Store, зазвичай напирала на їхню власну безпеку. Нібито всі ці обмеження вигадані тільки з однією метою — захистити тих, хто купив iPhone, і дати їм можливість користуватися якісним програмним забезпеченням. Але хто сказав, що додатки від тих самих розробників, але викладені на інших майданчиках, обов’язково мають стати неякісними?

У Євросоюзі, мабуть, теж поставили собі це питання і, не знайшовши на нього логічної відповіді, вирішили розробити особливий закон, який регламентував би поведінку виробників смартфонів та іншої електронної техніки у сфері дистрибуції ПЗ. Однак згодом було вирішено поширити дію закону на додаткові сфери, покривши їх.

Чи варто говорити, що скасування обмежень, встановлених Apple, зробить iOS набагато вільнішою операційною системою без заборон, до яких звикли користувачі. У Купертіно всіляко перешкоджають ухваленню закону про цифрові ринки, тому що в цьому випадку iPhone буквально перетвориться на Android. Точніше, технічно та інтерфейсно це буде той самий смартфон на базі iOS. Але функціонально він зміниться досить сильно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.