Без допомоги росії. SpaceX вперше відправила космічних туристів на МКС

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

SpaceX вперше відправила на МКС приватний екіпаж. Це перша в історії місія, коли туристи прилетять на станцію не на російському Союзі.

Троє із чотирьох учасників заплатили по 55 мільйонів доларів за місце в капсулі Crew Dragon. Це канадський та американський інвестори Марк Петі та Ларрі Коннор, а також колишній пілот ВПС Ізраїлю Ейтан Стіббе.

Командиром корабля став Майкл Лопес-Алегрія, колишній астронавт NASA, котрий був у космосі чотири рази. Зараз він обіймає посаду віце-президента компанії Axiom Space. Вона організувала політ. Вперше SpaceX запустила цивільний екіпаж у космос ще у вересні 2021 року, але стиковки з МКС тоді не було. 

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Члени екіпажу місії Ax-1 проведуть на МКС вісім днів і працюватимуть переважно в американському сегменті. Вони займуться комерційною діяльністю та науковими експериментами. Зараз на станції знаходяться три російські космонавти, три астронавти NASA і один німецький астронавт Європейського космічного агентства.

У майбутньому Axiom Space має намір пристикувати до МКС перший комерційний модуль, на базі якого буде створена перша приватна космічна станція Axiom Station.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.