6G: що це таке і що нам відомо про цю технологію

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З 2019 по 2020 рік інтернет активно обговорював появу мереж 5G . Поштовхом для обговорення стало те, що великі технологічні компанії саме у цей період запровадили підтримку 5G у своїх смартфонах. Багато хто ще не випробував новинку, а вже ведуться активні дослідження з розробки мереж шостого покоління (6G). Пропонуємо розібратися в тонкощах цієї технології і дізнатися, як вона отримає широке застосування, і чи дійде вона до України.

Перші розмови про 6G розпочалися ще у 2018 році. Тоді Китай заявив про початок створення нового стандарту мобільного зв’язку, а Міжнародна спілка електрозв’язку створила документ, в якому згадується про цю мережу. А в лютому 2022 року Китай встановив новий рекорд із передачі даних. Технологія 6G дозволила передати один терабайт даних на відстань понад 3300 футів за секунду.

6G від Samsung

Зараз вже великі корпорації, такі як Apple та Samsung розробляють та тестують новинку. Остання вже запустила пробну версію 6G у Техасі. Перший прототип мереж нового покоління від Samsung працює на радіохвилях із частотою 140 ГГц та смугою пропускання 2 ГГц. Зараз 6G-обладнання здатне передавати дані на відстані до 15 метрів зі швидкістю 6,2 Гбіт/с, але в перспективі вона зможе досягати від 100 Гбіт/с до 1 Тбіт/с. В ідеалі ми отримаємо в 50 разів збільшену швидкість передачі даних (5G вона становить приблизно 5,6 Гбіт/с).

Корейська компанія запевняє, що перше комерційне використання таких мереж розпочнеться у 2030 році. Цікаво буде дізнатися, як до цього часу в Україні будуть справи з відносно свіжим 5G. Як показує практика, подекуди навіть «четвірка» не ловить, і доводиться задовольнятися старим вірним 3G. Якість мереж 5G стала під питанням, особливо, коли технологія в iPhone 12 виявилася повільнішою, ніж 4G . Також не варто вірити передбаченням. Про те ж 5G говорили ще у 2008 році, але мережа досі не набула широкого застосування у світі, а минуло вже 14 років.

Мережі шостого покоління від Apple

Apple теж не відстає у цьому питанні. Ще в лютому стало відомо про те, що компанія активно розробляє своє 6G-рішення. За даними Bloomberg , Apple розміщувала оголошення про пошук інженерів-дослідників бездротових систем для мереж поточного та нового покоління.

У вас буде унікальна можливість створити бездротову технологію наступного покоління, яка глибоко вплине на майбутні продукти Apple. У цій ролі ви будете в центрі передової дослідницької групи, яка відповідає за створення революційних технологій радіодоступу наступного покоління протягом наступних десяти років, – сказано в оголошенні.

Наприкінці 2020 року Apple приєдналася до альянсу компаній, що працюють над стандартами для 6G та іншими мобільними технологіями нового покоління. Apple також робить ставку на 2030 рік, але подробиць про свою технологію не розкриває.

Навіщо потрібен 6G

Збільшення швидкості передачі даних по мережі є головною, але не єдиною метою в розробці мереж шостого покоління. У кожному поколінні з’являються нові можливості для мобільного зв’язку. У 2G це відмова від аналогового на користь цифрової системи зв’язку. 3G міг похвалитися технологією множинного доступу з кодовим розділенням каналів. 4G надає широкосмуговий мобільний доступ та підтримку інтернету речей. У технології 5G закладено можливості для реалізації зв’язку не тільки для людей, але й для підтримки безпілотників, розумного будинку та VR. Технологію 6G зараз розглядають як засіб, який дозволить об’єднати цифровий та фізичний світ та дозволить керувати фізичними об’єктами через їх цифрових двійників.

Використання таких мереж як ніколи актуальне для забезпечення комфортної роботи з метавсесвітами – способом втекти від реальності та штучного інтелекту. Можливо, за часів 6G основним термінальним пристроєм залишатиметься смартфон. Але нові засоби взаємодії зроблять його зручнішим для управління та споживання інформації. У життя можуть прийти розширені можливості керування голосом та жестами. З’являться й інші типи пристроїв – термінали, що вносяться в одяг або кріпляться на тілі. При такому розкладі мережа 6G просто потрібна.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.