Росія ризикує залишитися без Інтернету

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Журналісти вважають, що росіяни можуть залишитися без якісних телеком-послуг, а то й зовсім опинитися за “залізною завісою”, відірваними від Глобальної Мережі.

Великий магістральний провайдер Cogent заявив про розрив відносин із російськими компаніями. Як повідомляє “Комерсант”, проблеми можуть розпочатися у таких великих російських компаній, як “Ростелеком”, “Вимпелком”, “Мегафон”, “Яндекс”, “ВКонтакті”.

“Через необґрунтоване і неспровоковане вторгнення в Україну Cogent припиняє надання всіх послуг з 17:00 за Грінвічем 4 березня 2022 року. Введено економічні санкції. Внаслідок вторгнення і ситуації, що загрожує безпеці, компанія Cogent не може продовжувати надавати вам послуги”, йдеться в офіційній заяві.

Виконавчий директор Cogent Дейв Шеффер сказав, що компанія не хоче позбавляти простих росіян доступу до Інтернету, але хоче завадити російському уряду використати мережі Cogent для кібератак або розповсюдження пропаганди проти України під час війни, повідомляє washingtonpost.com.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

“Наша мета – нікому не завдавати шкоди. Ми так робимо, щоб позбавити російський уряд ще одного інструменту у його військовому арсеналі”, – сказав він.

Видання 3dnews.ru повідомляє , що проблеми у простих користувачів з Росії все ж таки можуть початися, тому що з Cogent співпрацюють такі великі провайдери, сервіси та соцмережі, як “Ростелеком”, “Вимпелком”, “Мегафон”, “Яндекс”, “ВКонтакте “, А “Комерсант” включив до списку компаній-партнерів ще й мобільного оператора МТС, телекомунікаційну компанію Tele2. Коли провайдер припинить їх обслуговувати, їм потрібно буде терміново шукати іншого, але не факт, що будь-який інший іноземний постачальник послуг телекомунікацій погодитися з ними співпрацювати. Зазначимо, що Cogent дав місяць, щоб російські провайдери забрали своє обладнання.

“Відмова Cogent від роботи з російськими провайдерами призведе до деградації зв’язності російського сегменту Інтернету зі світовим. Приклад Cogent можуть наслідувати й інші закордонні магістральні провайдери”, – побоюються журналісти “Комерсант”.

Професор EMBA “Сколково” Євген Черешнєв у коментарі ЗМІ зазначив, що відмова від співпраці будь-якого магістрального провайдера неминуче призведе до уповільнення або відсутності доступу до зарубіжних інтернет-сервісів, які стосуються Рунету. Скільки це може тривати, Черешн не береться прогнозувати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.