Стало відомо, що робити у разі відключення в країні інтернету

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У разі початку повномасштабної війни інтернет буде вимкнено. Як виявилося, для спілкування він не потрібен. За допомогою спеціального софту можна обмінюватися повідомленнями навіть без інтернет-підключення. Про це стало відомо від експертів GlobalSign.

Слід пам’ятати, що шатдаун може бути частковим і повним. У першому випадку будуть відключені окремі послуги на зразок VPN, HTTPS, месенджерів та соціальних мереж. У другому випадку інтернет та мобільний зв’язок будуть відключені повністю. За словами експертів із бельгійської компанії, у разі повного шатдауну реалізувати деякі заходи без попередньої підготовки не вдасться.

Придбання Android-смартфону

Для підтримки зв’язку в умовах шатдауну вам знадобиться Android-смартфон. iOS пристрої для цієї мети не підійдуть, оскільки вони не придатні для використання пірингових месенджерів. Бельгійські фахівці попереджають, що у разі повного шатдауну вартість Android-гаджетів відразу зросте. У зв’язку з цим смартфоном, що працює під керуванням ОС Android, краще придбати завчасно.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Установка софта

Співробітники GlobalSign радять встановити на мобільний пристрій такі різновиди софту:

  • ПЗ, що дозволяє обходити сервісні обмеження за умов часткового шатдауна.
  • Пірингові месенджери.

Обійти сервісні обмеження в умовах часткового шатдауну можна за допомогою безкоштовного аплета Psiphon, що дозволяє «плутати» digital-сліди.

Що стосується пірингових месенджерів, то на даний момент найкращим є Briar. З його допомогою можна обмінюватися повідомленнями через бездротові інтерфейси Wi-Fi та Bluetooth. Завантажити APK месенджера можна із сайту розробника. Згодом ви зможете передавати його на смартфони своїх близьких безпосередньо. Briar реалізована можливість запуску точки доступу з метою роздачі файлів сусідам.

Децентралізовані мережі

У разі повного шатдауна налагодити зв’язок можна з допомогою децентралізованих P2P-мессенджеров. Вони працюють у mesh-мережах за допомогою протоколів Apple Multipeer, LoRa, WiFi Direct та ін. Як приклад децентралізованого месенджера можна навести FireChat. Він дозволяє обмінюватись повідомленнями на відстані до 60 метрів. У міру збільшення кількості підключених до мережі пристроїв вона почне масштабуватись.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.