Meta будує найшвидший суперкомп’ютер у світі

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Компанія Meta (колишня Facebook) розробила суперкомп’ютер AI Research SuperCluster (RSC), який після завершення будівництва має стати найшвидшим у світі. Він міститиме 16 тисяч графічних процесорів NVIDIA A100 і зможе обробляти до 16 Тбайт даних за секунду. 

У роботі над проектом брали участь кілька сотень фахівців, у тому числі співробітники NVIDIA, Penguin Computing та Pure Storage. Зараз потужність RSC можна порівняти з п’ятим суперкомп’ютером з рейтингу Top500 . Він складається з 6080 прискорювачів NVIDIA A100, а пропускна спроможність кластерів досягає 200 Гбіт/с. 

Суперкомп’ютер використовують для навчання моделей штучного інтелекту обробці природної мови на наборі даних розміром до ексабайту, що приблизно еквівалентно 36 тисяч років відео у високій якості. У майбутньому Meta хоче створити ІІ, який зможе працювати як людський мозок та розуміти контекст, аналізувати тексти, зображення та ролики сотнями мов, а також виявляти шкідливий контент. 

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Повністю завершити будівництво планують до середини 2022 року – тоді потужність має становити близько п’яти exaFLOPS. Вартість проекту та місце розташування суперкомп’ютера компанія не розкриває. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.