2022 року в Україні подорожчає інтернет: скільки платитимемо

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Останнім часом в Україні ціни на інтернет-послуги почали зростати. Виняток не становитиме і 2022 рік, тому жителям України варто приготуватися до того, що ціни на інтернет ще трохи зростуть.

Інформатор поспілкувався з експертами та представниками інтернет-провайдерів, щоб дізнатися, на скільки подорожчає інтернет у 2022 році та чому це станеться.

Для початку зазначимо, що до збільшення вартості інтернету призвели кілька факторів. Перше – це постійне зростання цін, відповідно, і підвищення собівартості послуг. Це відбувається через зростання ціни електрики та закінчуючи оплатою праці персоналу та витратами на утримання офісу провайдера.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Друга причина, через яку відбувається подорожчання – це спочатку низька ціна за послуги. Україна входить до топ-5 світових країн з найнижчим рівнем цін на інтернет-послуги, при цьому якість тих послуг на досить високому рівні. Таким чином, собівартість надання послуги зростає, якість висока, і операторам стає невигідно займатися наданням послуг.

Анатолій Фроленков, партнер консалтингової групи E&C, зазначив, що найближчим часом варто очікувати підвищення зростання цін на інтернет до $10.

“Швидше за все, наступного року 100-мегабітні тарифи подолають планку у 200 гривень. Оператори вже награлися у демпінг, і розуміють, що це шлях у нікуди. Тому провайдери, які надавали послуги за 1 чи 99 гривень, будуть змушені або підвищувати ціни, щоб утримувати інфраструктуру, або продавати бізнес та йти з ринку. Для звичайного користувача різниця у вартості інтернету за 150 або 200 гривень не дуже велика”, – зазначив він.

Коли зросте ціна на інтернет?

Оператори регулярно модернізують свої мережі, щоб відповідати запитам користувачів. Якщо раніше тариф був до 100 мегабіт, то багатьом користувачам цього было достаточно. Зараз контент рухається у бік HD і 4K, тому зростає і споживання інтернету. Тому провідники змушені вкладати кошти у модернізацію мереж та закупівлю нового обладнання, щоб підтримувати трафік на потрібному рівні.

Співвласник інтернет-провайдера «Фрегат» Сергій Шишкін зазначив , що підвищення вартості інтернету – це якась плата за модернізацію мереж і вкладення в запит користувачів

“Ціни були рівномірними останні кілька років. Я думаю, що переважна більшість провайдерів почне підвищення цін у районі Нового року або після того, як прийматимуть бюджети модернізації на 2022 рік.

Швидше за все, вартість інтернету в 2022 році в Україні досягне $10, але до цієї вартості будуть підходити поступово. Однак це та ціна, яка дозволить провайдерам хоч якось існувати та модернізуватися. І це все ще буде найнижча ціна. Практично в жодній країні не можна зараз купити 100-мегабітний канал за $10, хоча в нашій країні це звичайна історія. І це чудово”, – розповів він.

Крім того, вартість інтернету залежить також від мінімальної заробітної плати, яка з 1 січня підвищиться. Також в Україні спостерігаються проблеми з постачанням інтернет-кабелю. Наразі ця ситуація оспорюється в судовому порядку, і це додає певного підвішеного стану всьому ринку.

Керівник напряму фіксованого зв’язку Київстар Сергій Сухорук зазначив, що підвищення вартості дозволить забезпечити базові потреби та операторів та абонентів.

“Є всі причини того, що ринок диктуватиме свої умови.Ця ціна – необхідна плата за забезпечення базової господарської діяльності та закриття базових потреб. Говорити про те, що підвищення ціни чинить певний фурор і послуги інтернету перетворяться до невпізнанності, не варто. При цьому ми виступаємо за чесну конкуренцію та справедливу ціну для абонентів та всіх провайдерів”, – розповів Сергій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.