Як прочитати видалені повідомлення в Viber, WhatsApp і Telegram

У месенджерах дедалі частіше з’являються гнучкіші можливості видалення повідомлень. Однак багато сервісів все одно зберігають способи, щоб прочитати стерте листування. Як можна повернути повідомлення, які вважалися безповоротно втраченими.

Видалити, щоб відновити
Журналіст The Sun Гаррі Петтіт з’ясував, що видалені повідомлення у WhatsApp не зникають назавжди. Є спосіб прочитати їх як на iPhone, так і смартфонах на Android.

Повідомлення WhatsApp можна видаляти як з індивідуальних, так і групових чатів, але листування продовжують зберігатися в пам’яті телефону і можуть бути відновлені за допомогою функції резервного копіювання.

За даними видання, інструмент виконує резервне копіювання всіх повідомлень о другій годині ночі щодня. Користувач навіть може скоротити частоту копіювань до одного разу на тиждень або на місяць.

Щоб прочитати видалені повідомлення, спочатку потрібно видалити WhatsApp, а потім знову встановити програму з офіційного магазину AppStore або Google Play.

Після відкриття програми та входу в обліковий запис користувачеві буде надано можливість повернути чати з резервної копії. Потрібно лише вибрати варіант відновлення, після чого всі чати разом із віддаленими повідомленнями будуть знову доступні. Вони відображатимуться так, ніби їх і не прали.

Із плюсів цього способу — його офіційність та «легальність». Відновлення передбачено самим WhatsApp і може бути зроблено будь-коли. З мінусів — необхідність видаляти програму та повторно входити до облікового запису.

Відновлення в інших месенджерах
Оскільки Telegram не зберігає листування за допомогою постійного резервного копіювання, то відновити його офіційно не вдасться. Тим не менш, є кілька варіантів, щоб обійти ці обмеження.

Якщо при видаленні повідомлень користувач був у версії для ПК або браузерів, варто включити на смартфоні «Авіарежим» і зайти в месенджер. Теоретично повна версія листування може зберегтися в пам’яті смартфона. Щоб зберегти її надовго, можна зробити скріншоти.

Інший варіант – періодично копіювати повідомлення з листування в “Збережені повідомлення” (Saved Messages). У неї має доступ тільки користувач і ніхто не може видалити повідомлення, крім нього. Навіть при видаленні повідомлення авторство буде збережено – відобразиться нікнейм і аватар (за наявності).

Незважаючи на відсутність резервного копіювання, у Telegram є можливість експорту всіх даних. Це проводиться вручну через відповідний пункт у Розширених налаштуваннях.

Функція доступна у версії месенджера комп’ютерів. Всі дані, у тому числі й листування, можна зберегти як зручний для читання HTML-файлу.

У месенджері Viber є функція резервного копіювання листування і працює аналогічно WhatsApp – присутні ті ж налаштування за частотою автоматичного копіювання.

Відновлення проводиться так само, як і у випадку з конкурентом від Meta. У цьому є кілька особливих умов. Наприклад, у Viber поки не можна перенести дані з Android-пристрою на iPhone навіть із тим самим телефонним номером. Також копіювання на iOS буде проводитись лише за підключеного Wi-Fi.

Інший аспект – копіювання відбувається не всередині своєї системи Viber, а за допомогою стороннього хмарного сховища.

Таким чином, месенджер повинен бути підключений або до Диска Google, або до Apple iCloud. На смартфонах Huawei для резервної копії без Google Диска можна використовувати Huawei Диск.

Крім WhatsApp, Марка Цукерберга має окремий Facebook Messenger — спеціально створений під акаунти однойменної соціальної мережі. І на відміну від WhatsApp, у Facebook Messenger немає системи автоматичного резервного копіювання.

У довідковому центрі FB запевняють, що видалені повідомлення не відновити. Проте не зайвим буде перевірити папку з архівованими чатами. Періодично деякі чати можуть потрапити до неї помилково.

Також Facebook Messenger має функцію експорту архіву, будучи частиною соцмережі. Цей спосіб схожий на те, що пропонує Telegram. Користувач запитує архів, перейшовши в пункт Ваша інформація на Facebook, а потім натискає Завантажити інформацію.

Простий та універсальний спосіб
Навіть без використання резервного копіювання існує ряд сторонніх програм, які пропонують знаходити віддалені повідомлення в будь-яких месенджерах у пам’яті смартфона. Найчастіше це програми формату «Журнал повідомлень» (Notification History).

В даний час вони доступні лише в Google Play. На iOS такі програми в офіційному магазині вже не знайти, знадобиться неофіційна прошивка.

Ці програми зберігають усі повідомлення, які надходять на телефон, у тому числі всі повідомлення від користувачів всередині месенджерів. Вони можуть показати всі ці повідомлення у хронологічному порядку з можливістю вибору певної програми.

Але ці програми мають і свої обмеження: користувач повинен взаємодіяти з повідомленням, щоб його зберегти і потім прочитати, тобто обов’язково потрібно зробити його свайп.

Також це ненадійний спосіб через те, що перезавантаження телефону може скинути реєстр усіх повідомлень. Ще один величезний мінус — це неофіційне рішення, і такі програми можуть бути потенційно небезпечними.

Наприклад, містити віруси або спробувати викрасти ваші особисті дані для продажу. У зв’язку з цим передачу своїх повідомлень стороннім компаніям варто проводити лише в тому випадку, якщо інформація не є особистою і не торкається робочих питань.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.