До нового року вартість інтернету може зрости на 20% – деталі

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Підвищення імпорту кабельної продукції загрожує існуванню кабельної галузі України

В Інтернет асоціації України (ІнАУ) очікують підвищення вартості послуг із підключення до інтернету та абонплати приблизно на 20%. Це пов’язано із запровадженням нового мита 23,5% на імпортну кабельну продукцію.

Про це під час прес-конференції «Нереформована судова система зриває програму цифровізації України», заявив голова комітету ІнАУ, керівник підприємства інтернет-сервіс провайдингу Максим Тульєв.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

«Інтернет-провайдинг – це дуже конкурентний ринок, маржа низька. Єдине, що ми можемо зробити, щоб вижити як компанія, – перекласти ці відсотки за кабель на плечі користувачів. Тобто ми очікуємо десь ближче до нового року зростання цін насамперед на підключення, але й на абонплату приблизно на 20%», – сказав він.

В чем проблема?

У середині 2020 року двоє українських виробників кабельної продукції – Одескабель та Південкабель – ініціювали розслідування міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі. Підприємства твердили, що підвищення імпорту кабельної продукції загрожує існуванню кабельної галузі України.

Обговорення питання тривало до квітня 2021 року. 23 квітня комісія вирішила запровадити мито на всю імпортну кабельну продукцію – 23,5%. Рішення набуло чинності з 14 вересня після публікації на сайті “Урядовий кур’єр”.

Після цього представники бізнесу та державних органів направили заяву щодо ознак домовленості та лобізму у рішенні комісії. Зрештою міжвідомча комісія розпочала перегляд рішення, зокрема, з ініціативи Міністерства цифрової трансформації.

11 жовтня комісія скасувала своє попереднє рішення щодо запровадження мита.

Втім, Одескабель та Південкабель звернулися до суду. 28 жовтня Окружний адміністративний суд міста Києва ( ОАСК ) ухвалив рішення на користь позивачів.

Вже 2 листопада на митні посади України надійшло розпорядження стягувати додаткове мито 23,5% за імпортний кабель.

Якими будуть наслідки?

В Інтернет асоціації України переконані, що додаткове мито може призвести до монополізації ринку, що в свою чергу позначиться на цінах та якості послуг. Також запровадження мита може призвести до дефіциту кабельної продукції.

«Українські виробники не можуть задовольнити 100% попиту. Також слід зазначити, що мито накладається на 100% кабельної продукції, а українські виробники не виробляють 100% – є такі види, які не виробляються в Україні. Це призведе до подорожчання на ринку та для споживачів зрештою», – зазначив під час прес-конференції голова правління ІнАУ Олександр Савчук.

Крім того, запровадження мита призведе до зростання вартості побудови відповідної інфраструктури.

«Якщо ми беремо матеріали під час побудови волоконно-оптичних ліній зв’язку, вартість кабелю становить до 90% вартості матеріалів. Зрозуміло, що вартість будівництва зросте пропорційно до мита», – пояснив Савчук.

Глава правління ІнАУ також стверджує, що запровадження мита може призвести до зриву урядових програм. Зокрема, йдеться про розвиток інтернет-інфраструктури у селах. Адже за розрахунків не закладалося таке суттєве підвищення цін.

Представники бізнесу вже подали апеляцію на рішення ОАСК .

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.