lifecell готовий до запуску спрощеної процедури перенесення номерів

Мобільний оператор lifecell вніс усі необхідні зміни до внутрішніх систем і провів інтеграційні тести з центральної базою даних УДЦР, щоб незабаром забезпечити функціонування спрощеної процедури перенесення номерів. Нова процедура MNP, яку розробила НКРЗІ, набуває чинності з 01 грудня 2021 року.

Як було заплановано НКРЗІ та УДЦР, станом на 01.11.2021 адміністратор автоматизованої інформаційної системи «Централізована база даних перенесених номерів» (АІС ЦБД ПН) оновив програмне забезпечення та повідомив про готовність до тестування взаємодії АІС ЦБД ПН із локальними базами даних усіх операторів телекомунікацій.

Для того щоб надати своїм абонентам можливість скористатися зручною та простою послугою перенесення номеру, оператор lifecell привів свої внутрішні системи у відповідність до нових технологічних специфікацій:

  • Запроваджено зміни вебсайту mnp.lifecell.ua, що дозволять анонімним абонентам переносити номери, також створена можливість реєстрації номерів для незареєстрованих абонентів.
  • Внесено зміни до CRM-системи, які дають змогу консультантам у магазинах / Центрі обслуговування абонентів lifecell здійснювати перенесення номерів.
  • Підключено систему, що дозволяє абоненту додатково підтвердити згоду на перенесення номеру.
  • Успішно проведено внутрішнє тестування та інтеграційні тести з ЦБД.
  • Підготовлено SIM-карти для обміну з іншими операторами і початку міжоператорського тестування.

Послуга перенесення абонентських номерів MNP була запущена 01 травня 2019 року. Відтоді українці мають змогу змінити оператора, повністю зберігши при цьому свій номер. Але через недосконалість запровадженої процедури не всі охочі змогли скористатися цією послугою. У березні 2021 року НКРЗІ ухвалила рішення про спрощення процедури MNP, а в квітні 2021 року Міністерство юстиції зареєструвало відповідні зміни.

Основні переваги нової процедури, яка буде доступна з 01 грудня цього року:

  • Принцип єдиного вікна (One Stop Shop Process) ― абонент звертатиметься лише до нового оператора, а не до двох, як це було раніше;
  • Договір із попереднім оператором розривається автоматично;
  • Перенесення номеру триватиме до 1 дня.

Спрощена процедура стимулюватиме конкуренцію між телеком-операторами та сприятиме поліпшенню якості послуг мобільного зв’язку для всіх українських абонентів.

Для того щоб з’ясувати готовність операторів до впровадження нової процедури MNP, НКРЗІ запропонувала операторам проінформувати про стан підготовки власних телекомунікаційних мереж, проведення тестування взаємодії власних локальних баз даних із АІС ЦБД ПН, а також про підготовку персоналу стосовно впровадження змін до порядку надання послуг із перенесення абонентських номерів.

Наразі lifecell готовий до впровадження спрощеної процедури MNP, очікується відповідне підтвердження від інших українських операторів мобільного зв’язку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.