До будинків українців почав надходити «розбавлений» газ: на ньому довше закипає вода

Останнім часом дедалі більше українців зауважує, що газ «уже не той». Він гірше нагріває страви під час приготування на плиті, а в духовці не запікається їжа, а просто тліє. Деякі споживачі помітили ще й не дуже приємний запах пального, якого раніше не було. Невже до «блакитного палива» щось домішують? Чому так різко впала якість головного в країні енергоресурсу?

До зниження теплових характеристик газу, на думку експертів, могло призвести недостатнє очищення ресурсу. Зайві домішки суттєво зменшують калорійність палива, водночас знижуючи його якість.

“Фактично наші змішують український і російський газ, щоб зберегти хоча б видимість якості”, – зазначив Олег Попенко, голова української Спілки споживачів компослуг.

Свій коментар експерт докладно пояснив. Він розповів, що коли газ виходить із труби, у ньому міститься чимало домішок, пісок та інші забруднюючі речовини. Тому ресурс потрібно ретельно очистити. Якщо цей процес виконали сумлінно, то теплові якості газу повністю відповідатимуть стандартам, встановленим у Європі.

Але якщо очищення палива виконують не повністю, його якості серйозно страждають. Виглядає це так само, як описують українці: газ ледь гріє, і має неприємний запах від спалювання домішок.

Цікаво, що собівартість такого недоочищеного палива значно нижча за ту ціну, до якої звикли українці. Але незважаючи на «підміну» газу, ми платимо за нього по-старому. Понад те, тарифи постійно піднімають через зростання вартості ресурсу на європейських ринках.

Насправді такі маневри органів влади, які відповідають за газопостачання населення, мають вигляд спроби заощадити на споживачах. За фактом нам підсовують неякісний газ за якісною ціною. Тому потрібно або знизити ціну на те, що ми отримуємо, або задовольнити право українців на якісний газ без домішок.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.