Новини України та Світу

У мережі з’явилися фальшиві інтернет-магазини, що пропонують недорогу техніку Apple

Share
Час читання: 3 хв.

Популярність бренду Apple так велика, що багато користувачів прагнуть придбати однойменну техніку за всяку ціну. Особливо, якщо ця ціна нижча за ринкову, як буває у випадку з сірим імпортом, відновленої технікою або товарами б / у. На це часто роблять ставку шахраї, які пропонують неіснуючий товар за вигідною ціною в соцмережах або на OLX.

Однак ступінь довіри до таких продавцям у населення стрімко падає, тому шахраї придумали новий спосіб обману – підроблені інтернет-магазини. Нам вдалося виявити мінімум 3 “свіжих” сайту: yooour-apple.in.ua, good-store.in.ua, apple-ua.store.

Магазини пропонують до уваги відвідувачів широкий асортимент товарів іменитого виробника за досить демократичними цінами. Нові товари – дешевше на пару сотень доларів, а ті, що позначені як «б / у», стоять в 2 рази нижче ринкової ціни.

Щоб особливо допитливі покупці не побоювалися платити гроші вперед, зловмисники придумали прикриватися сервісом безпечних угод «Пром Оплата», нібито вони є партнерами популярного маркетплейса з невеликих українських міст – Миргород, Умань, Золотоноша.  

Завдяки рекламним кампаніям Prom.ua, користувачі чули про надійність цього способу оплати: гроші покупця тимчасово заморожуються, а після успішного отримання товару, надходять на рахунок продавця. Всі у виграші – навіть шахраї, які пропонують оплатити неіснуючий товар цим способом.

Зрозуміло, місцева «Пром Оплата» – фейк і фахівці з кібербезпеки вже встигли заблокувати кілька платіжних шлюзів, що імітують даний спосіб оплати (prom.org.in, prom-delivery.guru, prom-delivery.store). Однак самі сайти магазинів продовжують працювати і невідомі хакери в будь-який момент можуть прикрутити до них той же спосіб оплати, відкритий за новою адресою.

Одним з каналів залучення покупців, є соціальна мережа Instagram, де розміщуються сторінки фейковий магазинів.

Судячи з кількості передплатників, шахраї цілком можуть просувати свої сайти через партнерські маркетингові акції (всілякі «розіграші айфонів») або навіть рекламну мережу Facebook \ Instagram, з точки зору якої все виглядає досить невинно: рекламованого «магазини» дійсно існують, а сторінки повні фейковий відгуками задоволених клієнтів:

Щоб не потрапити на вудку шахраїв, що пропонують «Пром Оплату», потрібно пам’ятати 2 речі:

1. Оплата даними способом завжди відбувається тільки за офіційною адресою, виду «https://prom.ua/shopping_cart/checkout/….»

2. Якщо у вас виникли сумніви, чи є який-небудь магазин партнером маркетплейса ua, це можна перевірити, ввівши його адресу в спеціальне перевірочне поле за адресою: https://prom.ua/company_domain_check/check_is_site_on_portal

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: Apple
  • Останні записи

    Samsung Galaxy Ring скоро отримає два додаткових варіанти розміру

    Samsung Galaxy Ring, який був презентований у лютому, незабаром з'явиться у двох нових розмірах –…

    20.09.2024

    Sony представляє обмежену серію консолей та аксесуарів PlayStation на честь 30-річчя

    Цього року Sony святкує 30-річчя бренду PlayStation і випускає обмежену серію консолей та аксесуарів. Серед…

    20.09.2024

    На що звернути увагу при виборі смартфона, і за якими характеристиками Xiaomi обходить Apple

    З моменту виходу першого Galaxy автор віддавав перевагу флагманським моделям Samsung. Ці смартфони відзначалися високою…

    20.09.2024

    Професійний фотограф розкритикував можливості камери iPhone 16 Pro

    Відомий американський фотограф Тоні Нортрап висловив свою критику щодо фотоможливостей нового флагмана Apple, назвавши 48-мегапіксельний…

    20.09.2024

    iPhone 18 Pro може отримати процесор нового покоління преміум-класу

    Галузевий аналітик Мін-Чі Куо в новому прогнозі поділився інформацією про очікувану особливість iPhone 18-ї серії,…

    20.09.2024

    Microsoft випустила версію Windows для мобільних пристроїв Apple

    Компанія Microsoft анонсувала новий додаток Windows, доступний для багатьох популярних мобільних платформ, про що повідомляє…

    20.09.2024