У мережі з’явилися фальшиві інтернет-магазини, що пропонують недорогу техніку Apple

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

Популярність бренду Apple так велика, що багато користувачів прагнуть придбати однойменну техніку за всяку ціну. Особливо, якщо ця ціна нижча за ринкову, як буває у випадку з сірим імпортом, відновленої технікою або товарами б / у. На це часто роблять ставку шахраї, які пропонують неіснуючий товар за вигідною ціною в соцмережах або на OLX.

Реклама

Однак ступінь довіри до таких продавцям у населення стрімко падає, тому шахраї придумали новий спосіб обману – підроблені інтернет-магазини. Нам вдалося виявити мінімум 3 “свіжих” сайту: yooour-apple.in.ua, good-store.in.ua, apple-ua.store.

Screenshot - 2021-08-16T153032.529.png (336 KB)

Магазини пропонують до уваги відвідувачів широкий асортимент товарів іменитого виробника за досить демократичними цінами. Нові товари – дешевше на пару сотень доларів, а ті, що позначені як «б / у», стоять в 2 рази нижче ринкової ціни.

Screenshot - 2021-08-16T121057.062.png (181 KB)

Щоб особливо допитливі покупці не побоювалися платити гроші вперед, зловмисники придумали прикриватися сервісом безпечних угод «Пром Оплата», нібито вони є партнерами популярного маркетплейса з невеликих українських міст – Миргород, Умань, Золотоноша.  

Завдяки рекламним кампаніям Prom.ua, користувачі чули про надійність цього способу оплати: гроші покупця тимчасово заморожуються, а після успішного отримання товару, надходять на рахунок продавця. Всі у виграші – навіть шахраї, які пропонують оплатити неіснуючий товар цим способом.

Зрозуміло, місцева «Пром Оплата» – фейк і фахівці з кібербезпеки вже встигли заблокувати кілька платіжних шлюзів, що імітують даний спосіб оплати (prom.org.in, prom-delivery.guru, prom-delivery.store). Однак самі сайти магазинів продовжують працювати і невідомі хакери в будь-який момент можуть прикрутити до них той же спосіб оплати, відкритий за новою адресою.

Одним з каналів залучення покупців, є соціальна мережа Instagram, де розміщуються сторінки фейковий магазинів.

Screenshot - 2021-08-16T122201.413.png (327 KB)

Судячи з кількості передплатників, шахраї цілком можуть просувати свої сайти через партнерські маркетингові акції (всілякі «розіграші айфонів») або навіть рекламну мережу Facebook \ Instagram, з точки зору якої все виглядає досить невинно: рекламованого «магазини» дійсно існують, а сторінки повні фейковий відгуками задоволених клієнтів:

Screenshot - 2021-08-16T122128.641.png (283 KB)

Щоб не потрапити на вудку шахраїв, що пропонують «Пром Оплату», потрібно пам’ятати 2 речі:

1. Оплата даними способом завжди відбувається тільки за офіційною адресою, виду «https://prom.ua/shopping_cart/checkout/….»

prom-oplata.jpg (90 KB)

2. Якщо у вас виникли сумніви, чи є який-небудь магазин партнером маркетплейса ua, це можна перевірити, ввівши його адресу в спеціальне перевірочне поле за адресою: https://prom.ua/company_domain_check/check_is_site_on_portal

Screenshot - 2021-08-16T143300.990.png (52 KB)

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ