Інтернет в Україні може стати дорожчим

Якісний швидкісний інтернет – фундамент цифровізації. Розбудова мережі – один з основних пріоритетів держави. Однак Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі ухвалила рішення про введення на 3 роки додаткового мита на імпорт кабелю, у тому числі волоконно-оптичного. Таке рішення може значно сповільнити покриття території України швидкісним інтернетом. Іноземні виробники та дистриб’ютори продукції будуть змушені додатково сплачувати суму в розмірі 23.5 % від вартості кабелю.

«Введення мита може призвести до зменшення темпів розгортання мережі як фіксованого, так і мобільного інтернету. Український ринок кабельної продукції може стати менш конкурентним, адже національні виробники через введення мита можуть перетворитися на монополістів».

Олександр Шелест,
заступник міністра цифрової трансформації
з питань розвитку цифрової інфраструктури

Водночас обсяги виробництва деяких видів товару національними виробниками є недостатніми. Тому це може спричинити дефіцит та здорожчання розбудови мереж.

Цього року Мінцифра реалізує проєкт «Інтернет-субвенція», на який у держбюджеті закладені 500 млн грн. За ці кошти провайдери підключать до оптичного інтернету більш як 3 тис. сіл, а технічну можливість підключатися до інтернету вперше отримають понад мільйон українців. Також в Україні триває активна розбудова мереж 4G. Завдяки цьому за останні 9 місяців більш як 8.4 млн українців отримали переваги. З них – понад 2.2 млн українців отримали доступ до інтернету вперше. Зокрема, у березні понад 116 тис. українців вперше отримали 4G. Однак введення мита може суттєво сповільнити ці процеси.

Мінцифра отримала запевнення від Мінекономіки, що ситуація на ринку буде контрольована і після введення мит, але водночас міністерства домовилися про негайне реагування Мінекономіки на виникнення кризових ситуацій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.