Як вибрати Android-смартфон до 5000 гривень?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вибір смартфона – це завжди компроміси, адже ідеальної моделі, яка би підходила всім, не існує, і кількість компромісів росте пропорційно зниженню ціни смартфона, який ми хочемо купити. На даний момент мінімальною позначкою, від якої слід відштовхуватися, є приблизно 150-200 доларів, а у гривневому еквіваленті це близько 4000-5000 гривень. Варто разом по пунктах розібратися, на що варто звертати увагу при виборі доступного смартфона, а чим можна пожертвувати, враховуючи ціну.

Дисплей

Дисплей – це те, за чим під час користування ми проводимо більшість часу, тому при виборі смартфона на це варто звертати особливу увагу. У більшості випадків моделі в цьому ціновому сегменті оснащені IPS-дисплеями, але є й OLED-варіанти. Тим не менше, їх не варто розглядати, оскільки IPS-дисплеї за таку ціну вже досягли адекватної якості, а з якістю OLED-дисплеїв за таку ціну все ще є проблеми.

Крім цього, вже в цьому ціновому сегменті зустрічаються моделі з дисплеями, частота оновлення яких складає 90 Гц. Це приємний бонус, але інколи, якщо чіпсет недостатньо потужний, краще вибрати модель з дисплеєм зі стандартною частотою оновлення. Роздільна здатність бажана на рівні Full HD+, хоча й моделі з HD+ та частотою оновлення 90 Гц цілком прийнятні.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чіпсет

Чіпсет – це дуже важлива частина смартфона, адже вона відіграє ключову роль у продуктивності смартфона та тому, який користувацький досвід ви отримуєте від нього. Враховуючи ціну, не варто очікувати чогось надзвичайного, але слід розуміти, смартфони з якими чіпсетами краще вибирати, щоб бути задоволеним від користування смартфоном.

Загалом у цьому ціновому сегменті є смартфони з чіпсетами від трьох виробників – Qualcomm, MediaTek та Samsung, але рішення останньої ми розглядати не будемо, адже в цьому ціновому сегментів вони показують себе не найкраще. У випадку Qualcomm варто розглядати моделі на чіпсетах Snapdragon 600-ї та, хоча таких небагато, 700-ї серії, а також на Snapdragon 460. У випадку MediaTek це чіпсети Helio G70, G80, G85, а також Helio P70 та P90 і, якщо дуже пощастить, чіпсети модельного ряду Dimensity.

Пам’ять

У бюджетних смартфонів завжди були проблеми з об’ємом пам’яті, але зараз все виглядає так, ніби вони пройшли. Об’єм оперативної загалом бажаний від 4 ГБ, але зустрічаються і з більшим об’ємом, і тут, звісно, працює принцип “чим більше, тим краще”.

Об’єм внутрішньої пам’яті для можливості адекватного встановлення всіх додатків та збереження всіх файлів бажаний на рівні 64 ГБ та більше, і у більшості випадків саме 4/64 ГБ – це стартова конфігурація у цьому ціновому сегменті. Щоправда, є досить багато моделей з об’ємом внутрішньої пам’яті 128 ГБ, і це ідеальний показник на даний момент.

Акумулятор та автономність

У сучасних Android-смартфонах вже немає тих проблем з автономністю, які були притаманні старішим моделям, тому при виборі бюджетного смартфона майже не доводиться звертати увагу на об’єм акумулятора – він у більшості випадків складає понад 4000 мАг, а часто й понад 5000 мАг, чого завжди достатньо для повного робочого дня. Якщо ви хочете отримати від смартфона автономність на рівні двох робочих днів, варто розглядати смартфони з акумуляторами близько 6000 мАг (так, є й такі).

Набагато важливішою в наш час є підтримка швидкої зарядки. Якщо буквально три роки тому це була виключно флагманська фішка, то зараз зарядка з потужністю 18W та більше зустрічається вже і в доступних смартфонах. Оскільки ця фішка дуже відчутно впливає на користувацький досвід і в деяких випадках є незамінною, при виборі смартфона варто звертати увагу саме на те, чи підтримує смартфон швидку зарядку, при цьому її потужність повинна складати від 18W.

Камера

Незважаючи на те, яку модель ви виберете, не слід очікувати якості зйомки на флагманському рівні, а зі зйомками при звичному, денному освітленні більш-менш адекватно зможе справитися майже будь-яка камера в цьому ціновому сегменті. У більшості випадків варто звертати увагу на те, чи модель оснащена основною камерою з головним та ширококутним сенсором, а решта у більшості випадків неважливі.

З селфі-камерою ситуація аналогічна ситуація, але є досить цікава ситуація – якщо модель оснащена краплеподібною, а не просто врізаною в дисплей фронтальною камерою, це інколи, хоча й не завжди, може казати про те, що вона застаріла. У будь-якому випадку завжди варто перевіряти рік виходу смартфона і брати не старіший, ніж річної давності.

Загалом, якщо дотримуватися всіх перерахованих вище порад та зауважень, можна без проблем підібрати справді хороший девайс, який матиме адекватну ціну та хороші характеристики. Прикладами таких смартфонів є Realme 6, Oppo A53, Redmi 9, Poco M3 та багато інших.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.