Qualcomm проти Apple – чого очікувати на ринку ПК?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Компанія Qualcomm купила Nuvia за 1.4 мільярда доларів. Це дуже хороші новини для Samsung, Sony, OnePlus, LG та інших партнерів Qualcomm. Ця угода повинна стати дуже важливою, оскільки Nuvia була створена колишнім головою процесорного підрозділу компанії Apple, Герардом Вільямсом, у 2019 році. Він працював більше 12 років до роботи в Apple у компанії ARM, працюючи над Cortex-A8 та Cortex-A15. По суті, після переходу Nuvia під крило Qualcomm цей та інші цінні спеціалісти приєднаються до команди Qualcomm та розроблятимуть нові технологічні рішення. 

У грудні 2019 році у Герарда Вільямса закінчився контракт, після чого він почав працювати у Nuvia, завербувавши декількох старих колег. По суті, у Nuvia є декілька ключових інженерів CPU з компанії Apple. На даний момент Nuvia працювала лише над процесорами для дата-центрів, які були найкращими на ринку в плані продуктивності та енергоефективності. Щоправда, слід звернути увагу на те, що дата-центри використовують інші CPU, які не схожі на ті ARM-чіпсети, які використовуються в iPhone, iPad та Mac на ARM. 

Слід нагадати, що компанія Apple, окрім виробництва чіпсетів ARM для своїх смартфонів та ноутбуків, почала виготовляти ARM-чіпсети і для ноутбуків, а згодом вони з’являться і в стаціонарних комп’ютерах компанії. Схоже рішення ми вже бачили – у Microsoft Surface X з’явився перебрендований чіпсет Qualcomm Snapdragon 8cx, який там отримав назву “Microsoft SQ2”. На жаль, це рішення виявилось і близько не настільки важливим та інноваційним, як Apple M1 у нових MacBook Air, MacBook Pro та Mac mini, але очікується, що наступні покоління будуть кращими. 

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Тепер, коли команда Nuvia приєдналась до команди Qualcomm, є шанси побачити дуже великі зміни в останній, адже тепер ми можемо побачити повноцінні конкурентні рішення процесорам Apple модельного ряду M для комп’ютерів Mac. Панос Панай, генеральний менеджер з питань продуктів компанії Microsoft, заявив, що приєднання Nuvia до Qualcomm дуже цікаве та стане чудовим шансом для покращення екосистеми Windows. 

Від об’єднання Nuvia та Qualcomm слід очікувати, у першу чергу, повернення кастомної ARM-архітектури на дорожню карту. Також продовжиться робота над серверними ARM-процесорами усередині компанії Nuvia, робота над комп’ютерами процесорами та ARM-чіпсетами для смартфонів усередині Qualcomm, але спіпраця цих двох компаній явно дасть свої результати. 

Все це дає надію на те, що Qualcomm зможе скласти у 2021 та наступних роках достойну конкуренцію процесорам Apple модельного ряду M, адже на даний момент саме процесори Apple виглядають найбільш виграшно серед ARM-чіпсетів для ринку ноутбуків. Скоріш за все, нові рішення від Qualcomm ми побачимо вже незабаром, адже недавно у Мережі з’явилася інформація про протестовані ноутбуки на базі чіпсетів Qualcomm, які були оснащені 8 та 32 ГБ оперативної пам’яті, що вже каже про те, що, як мінімум, один процесор буде продуктивним.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.