Apple подешевшала на $ 83 млрд після падіння продажів iPhone в Китаї

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Акції технологічної компанії впали на 4,21% після закінчення біржових торгів. Інвестори вважають, що Apple програє конкуренцію азіатським виробникам смартфонів

Apple повідомила про падіння продажів в Китаї до найнижчого рівня з 2014 року. З липня по вересень виручка виробника айфонів впала в КНР на 29% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, склавши $ 7,95 млрд.

Акції компанії відреагували зниженням – на Постмаркет 29 жовтня котирування втратили 4,21%, що коштувало компанії близько $ 83 млрд її ринкової вартості.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Такий результат продажів в одному з ключових для бізнесу Apple регіонів стурбував інвесторів. На ринку вважають, що технологічний гігант програє в конкуренції місцевим виробникам, пише Bloomberg.

У самій компанії пояснюють зниження затримкою у випуску iPhone 12. Як правило, Apple представляє нові моделі в третьому кварталі. Але в 2020 році пандемія порушила ланцюжок поставок компанії і презентацію довелося відкласти до жовтня.

Однак і до пандемії розробка смартфонів з можливостями 5G проходила у Apple повільніше, ніж у більшості її конкурентів, відзначає Bloomberg. Такі компанії, як Samsung Electronics, Huawei і Xiaomi, випустили пристрої з підтримкою 5G ще в 2019 році. У 2020 році за ними пішла серія доступніших за ціною смартфонів 5G. Все це відбулося до того, як Apple представила власні пристрої.

За даними дослідницької компанії Strategy Analytics, на першому місці з продажу смартфонів з підтримкою мереж п’ятого покоління знаходиться компанія Samsung з пристроєм Samsung Galaxy S20 + 5G. На цю модель припадає 9% виручки від продажів всіх смартфонів 5G в світі, підрахували аналітики. На другому і третьому місцях також знаходяться смартфони Samsung.

Проте Apple вдалося за підсумками кварталу наростити сукупні продажі на 1,03%, до $ 64,7 млрд. Результат перевершив прогнози аналітиків, які за даними Bloomberg  в середньому очікували продажі на рівні $ 63,5 млрд.

Компанія компенсувала невдачу в Китаї значним зростанням продажів комп’ютерів MАС (+ 29,2%), планшетів iPad (+ 46%) і послуг (+ 16,3%). Продажі iPhone впали на 21% – до $ 26,4 млрд.

Apple не стала давати прогнози по виручці на поточний квартал. Однак, за словами фінансового директора компанії Луки Маестро, зростання виражатиметься двозначними відсотками. Він заявив, що виручка від продажу iPhone також повернеться до зростання. Експерти, опитані Refinitiv, очікують, що з жовтня по грудень цей показник збільшиться на 6,45% – до $ 59,56 млрд.

Сервіс Refinitiv дає рекомендацію купувати акції Apple. Таку рекомендацію по паперах встановили 27 учасників консенсусу; ще десять рекомендують тримати, троє – продавати. В середньому аналітики вважають, що на горизонті року котирування виросте на 6,06%, до $ 122,31 за акцію.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.