В Україні видалять «ВКонтакте» з App Store і Google Play

Крім іншого, Міністерство культури України готує запити до Apple, Google і іншим постачальникам ПО на видалення мобільного додатка «ВКонтакте» з переліку додатків, доступних для українських користувачів. Нагадаємо, в травні набув чинності президентський указ про продовження заборони на роботу «ВКонтакте» та інших російських сервісів ще на три роки – до 15 травня 2023 року. Але буквально днями розробники санкцій додатки додали можливість обходу блокування за допомогою проксі. Показово, що вони зробили це якраз перед місцевими виборами.

Реагуючи на ймовірну загрозу національній безпеці і для забезпечення підвищеної інформаційної безпеки, Мінкульт разом з РНБО, СБУ та іншими правоохоронними органами «невідкладно вживають заходів для блокування роботи соціальної мережі в Україні». «Звертаємо увагу, що традиційні піки активності російських спецслужб припадають на важливі події в суспільно-політичному житті України. Зараз – це місцеві вибори, які цілком ймовірно можуть стати об’єктом інформаційного впливу за допомогою таких ресурсів, як «ВКонтакте».

З 2014 року спецслужби РФ активно використовують «ВКонтакте» для поширення дезінформації та маніпулювання громадською думкою, а також для збору персональних даних та особистої інформації українців ». Які ще конкретно дії планують зробити Мінкульт, РНБО, СБУ та інші правоохоронні органи для ефективної блокування роботи «ВКонтакте» та інших російський мереж, що представляє національну загрозу безпеці, не уточнюється.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.