Новини України та Світу

Ринок IT в Україні вийшов на показники, які були до кризи

Share
Час читання: 3 хв.

У період пандемії коронавируса і пов’язаних з нею карантинними заходами український профільний ресурс DOU.UA регулярно стежить за станом вітчизняної IT-індустрії. У липні ринок вакансій продовжив активне зростання і вийшов на докризовий рівень, компанії активно відновлюють набір спеціалістів – зросла кількість компаній, які шукають фахівців, до пошуку співробітників повернулися п’ять найбільших українських IT-компаній.

У липні на DOU.UA було опубліковано 5011 вакансій і хоча це все ще менше (на 10%), ніж в липні минулого року, проте даний показник відповідає середньому рівню 2019 року. У липні було опубліковано на 18% вакансій більше, ніж в червні. Таким чином після різкого падіння ринку знадобилося три місяці на відновлення докризових показників.

Якщо порівнювати липень цього і минулого року, то багато категорій ще не дотягують до торішніх показників. Найбільш негативна динаміка в категоріях HR (-36%), Java (-25%), .NET (-25%), Data Science (-24%), Embedded (-23%), iOS / macOS (-23%) , Sysadmin (-22%), Support (-21%). Краща позитивна динаміка в Unity (+ 61%), Golang (+ 46%), Design (+ 22%), React Native (+ 21%).

Якщо порівнювати з червнем, то негативна динаміка тільки в шести категоріях: DBA, SEO, React Native, 1С, Embedded, Support, інші демонструють збільшення кількості вакансій у порівнянні з минулим місяцем. У липні активно відновлювалася категорія Java (+ 30%) і 244 вакансії, а також DevOps (+ 31%) і 235 вакансій в цілому. Схоже, що компанії активно шукають аналітиків – в категорії Analyst в липні опубліковано рекордну кількість пропозицій за весь час – 224. До того ж рекорди б’ють Golang, Node.js, Security, Unity, Design.

Зупинилися темпи зростання вакансій в Харкові (+ 1%), зате у Львові в липні опубліковано рекордну кількість вакансій за весь час – 699. Продовжує активно рости і кількість віддалених вакансій (+ 32%). У Києві темпи зростання зберігаються на рівні 18%, але кількість вакансій все ще не досягло докризових показників. У липні в Києві було опубліковано на 11% менше вакансій, ніж за аналогічний період минулого року.

Для досвіду «більше 5 років» в топі – Front-еnd, Java і .NET; «Від 3 до 5 років» – Front-еnd, QA і .NET; «До року» – QA, Marketing і Sales. У свою чергу зменшення кількості вакансій для початківців спричинило збільшення кількості відгуків – в липні на одну вакансію з досвідом до року припадало в середньому рекордні 40 відгуків. Найвища конкуренція серед технічних напрямків – у Front-end (16,6 відгуків на одну вакансію), Java (13), Android (9,6). Найнижча серед Ruby, Embedded, Unity, React Native – менше 5 відгуків на одну вакансію. 

Кількість активних IT-компаній продовжує збільшуватися і в липні досягло показників докризового лютого. Як і в минулі місяці, найбільше вакансій в липні опублікували Ciklum (154) і Genesis (114), на третьому місці в цей раз Intellias (60). Цікаво, що істотно збільшилася кількість компаній, які за місяць розмістили понад 20 вакансій – 28 таких компаній в липні в порівнянні з 21 в червні. Всі компанії «великої п’ятірки» відновили активний найм – в червні, крім Ciklum і Luxoft, в переліку з’явився EPAM, а в цьому місяці додалися SoftServe та GlobalLogic.

Ben Jamin

Редактор який пише тільки чесні новини. Знає назви всіх смартфонів Samsung.

Опублікував
Ben Jamin
  • Останні записи

    Samsung випустить One UI 7 пізніше, ніж планувалося

    Після багатьох чуток і витоків Samsung нарешті розкрила терміни виходу бета-версії One UI 7 для…

    04.10.2024

    Apple представила нову версію iOS 18.0.1

    Apple випустила оновлення iOS 18.0.1, яке містить важливі виправлення помилок та оновлення системи безпеки для…

    04.10.2024

    Двоє китайців отримали тюремний термін за шахрайство з iPhone на суму $2,5 млн

    У США двох громадян Китаю засудили до ув'язнення за шахрайство щодо Apple. Хаотянь Сунь та…

    04.10.2024

    iPhone SE першим отримає фірмовий 5G-модем від Apple

    Цей бюджетний смартфон обіцяє значні зміни, порівняно з поточною моделлю. Зовні новий iPhone SE 4…

    04.10.2024

    Xiaomi 14T здивував якістю дисплея, залишивши позаду iPhone 15

    Фахівці DxOMark провели тестування нового дисплея смартфона Xiaomi 14T. Вони вивчили панель за декількома показниками,…

    04.10.2024

    Опубліковано список бюджетних смартфонів з найкращими характеристиками

    Редакція ресурсу Tom's Guide опублікувала список найкращих бюджетних смартфонів, які не потребують значних фінансових витрат.…

    04.10.2024