Ринок IT в Україні вийшов на показники, які були до кризи

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У період пандемії коронавируса і пов’язаних з нею карантинними заходами український профільний ресурс DOU.UA регулярно стежить за станом вітчизняної IT-індустрії. У липні ринок вакансій продовжив активне зростання і вийшов на докризовий рівень, компанії активно відновлюють набір спеціалістів – зросла кількість компаній, які шукають фахівців, до пошуку співробітників повернулися п’ять найбільших українських IT-компаній.

У липні на DOU.UA було опубліковано 5011 вакансій і хоча це все ще менше (на 10%), ніж в липні минулого року, проте даний показник відповідає середньому рівню 2019 року. У липні було опубліковано на 18% вакансій більше, ніж в червні. Таким чином після різкого падіння ринку знадобилося три місяці на відновлення докризових показників.

Якщо порівнювати липень цього і минулого року, то багато категорій ще не дотягують до торішніх показників. Найбільш негативна динаміка в категоріях HR (-36%), Java (-25%), .NET (-25%), Data Science (-24%), Embedded (-23%), iOS / macOS (-23%) , Sysadmin (-22%), Support (-21%). Краща позитивна динаміка в Unity (+ 61%), Golang (+ 46%), Design (+ 22%), React Native (+ 21%).

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо порівнювати з червнем, то негативна динаміка тільки в шести категоріях: DBA, SEO, React Native, 1С, Embedded, Support, інші демонструють збільшення кількості вакансій у порівнянні з минулим місяцем. У липні активно відновлювалася категорія Java (+ 30%) і 244 вакансії, а також DevOps (+ 31%) і 235 вакансій в цілому. Схоже, що компанії активно шукають аналітиків – в категорії Analyst в липні опубліковано рекордну кількість пропозицій за весь час – 224. До того ж рекорди б’ють Golang, Node.js, Security, Unity, Design.

Зупинилися темпи зростання вакансій в Харкові (+ 1%), зате у Львові в липні опубліковано рекордну кількість вакансій за весь час – 699. Продовжує активно рости і кількість віддалених вакансій (+ 32%). У Києві темпи зростання зберігаються на рівні 18%, але кількість вакансій все ще не досягло докризових показників. У липні в Києві було опубліковано на 11% менше вакансій, ніж за аналогічний період минулого року.

Для досвіду «більше 5 років» в топі – Front-еnd, Java і .NET; «Від 3 до 5 років» – Front-еnd, QA і .NET; «До року» – QA, Marketing і Sales. У свою чергу зменшення кількості вакансій для початківців спричинило збільшення кількості відгуків – в липні на одну вакансію з досвідом до року припадало в середньому рекордні 40 відгуків. Найвища конкуренція серед технічних напрямків – у Front-end (16,6 відгуків на одну вакансію), Java (13), Android (9,6). Найнижча серед Ruby, Embedded, Unity, React Native – менше 5 відгуків на одну вакансію. 

Кількість активних IT-компаній продовжує збільшуватися і в липні досягло показників докризового лютого. Як і в минулі місяці, найбільше вакансій в липні опублікували Ciklum (154) і Genesis (114), на третьому місці в цей раз Intellias (60). Цікаво, що істотно збільшилася кількість компаній, які за місяць розмістили понад 20 вакансій – 28 таких компаній в липні в порівнянні з 21 в червні. Всі компанії «великої п’ятірки» відновили активний найм – в червні, крім Ciklum і Luxoft, в переліку з’явився EPAM, а в цьому місяці додалися SoftServe та GlobalLogic.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.