Чорнобильська пліснява може захистити астронавтів від радіації

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Однією з найбільших небезпек міжпланетних подорожей є радіаційне опромінення. За одну подорож на Марс і назад астронавт може отримати близько 60% від максимальної рекомендованої довічної дози опромінення. Але, судячи з останніх новин, знайти рішення цієї проблеми все ж вдалося.

За словами дослідників з університетів Стенфорда і Північної Кароліни, одним з рішень може бути цвіль. Вони виявили, що грибок, який активно розростається в результаті радіоактивних опадів в Чорнобилі, блокує випромінювання на міжнародній космічній станції (МКС) і може бути адаптований для подорожей на Місяць і Марс.

Нещодавно поряд з реактором Чорнобильської атомної станції вчені виявили цвіль, яка розмножується у все все ще екстремальному радіаційному середовищі, можливо, завдяки радіосинтезу. При такому процесі цвіль Cladosporium sphaerospermum може фактично харчуватися радіацією, використовуючи пігменти для виконання радіосинтезу, який перетворює гамма-промені в хімічну енергію.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З урахуванням цієї інформації, дослідницька група вирішила провести перевірку нової концепції на МКС, щоб побачити, як буде розвиватися цвіль при блокуванні космічного випромінювання. Вони встановили чашки Петрі з Cladosporium sphaerospermum з одного боку і контрольні порожні поверхні без цвілі з іншого боку. Потім пара детекторів випромінювання підключалася до мікрокомп’ютерів Raspberry Pi для вимірювання та фіксації рівнів радіації, а також вимірювання вологості, температури, повітряного потоку та інших параметрів. Результати тестування показали, що концепція має право на існування, хоча певні покращення все ще необхідні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.