Південний полюс нагрівається в 3 рази швидше всього іншого світу

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вчені провели багаторічне наукове дослідження за результатами якого довели, що Південний полюс нагрівається на планеті швидше всього іншого світу. При чому потепління в цьому регіоні залежить не тільки від впливу на природу людини, але і від природних процесів.

За останні 30 років Південний полюс був одним з найбільш швидко мінливих місць на Землі, прогріваючись більш ніж в 3 рази швидше, ніж решта світу. Ці тенденції потепління навряд чи є результатом тільки природної мінливості клімату. Південний полюс знаходиться в найхолоднішому регіоні на Землі: на Антарктичному плато. Середні температури тут коливаються від -60 ℃ взимку до -20 ℃ влітку. Вчені ведуть спостереження за регіоном з 1957 року. Аналіз даних метеостанції з Південного полюса показує, що в період з 1989 до 2018 року температура тут розігрівалася на 1,8 градуса, і з початку 2000-х років вона змінювалася швидше.

За той же період потепління в Західній Антарктиді раптово припинилося, і Антарктичний півострів почав охолоджуватися. Однією з причин потепління на Південному полюсі було посилення систем низького тиску і штормова погода на схід від Антарктичного півострова в морі Уедделла. При цьому виявилося, що нагрівання пов’язано з тропіками. Проведене дослідження також показує, що океан в західній частині тропічного Тихого океану почав швидко нагріватися в той же час, що і Південний полюс.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

В ході роботи вчені використовували понад 200 кліматичних моделей. Їх аналіз показав, що недавнє збільшення парникових газів, можливо, сприяло приблизно 1 ℃ від загального 1,8 ℃ на Південному полюсі. Ймовірно, наслідки тропічної мінливості впливали разом зі збільшенням кількості парникових газів. Кінцевим результатом даної взаємодії стала одна з найсильніших тенденцій потепління на планеті. Ці екстремальні і різкі зміни є частиною клімату Антарктики і, швидше за все, вони будуть спостерігатися і в майбутньому, працюючи над тим, щоб щось приховати викликане людиною потепління, або посилити його, коли процеси природного потепління і парниковий ефект починають грати в тандемі.

Дослідження проведено кліматологами Університету королеви Вікторії (Victoria University of Wellington) в Новій Зеландії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.