Не варто очікувати зниження цін на мобільний зв’язок

Ще два місяці тому Національна комісія регуляції зв’язку та інформатизації прийняла рішення про зниження ставки за термінацію голосового трафіку в мобільних мережах з 12 до 8 копійок з першого січня 2021-го року, що мало дати пропорційне зниження тарифів українських результатів. Але на сьогоднішньому засіданні регулятор повідомив, що це рішення скасовано через відмову Міністерства юстиції в державній реєстрації акту. 

На офіційному сайті НКРЗІ вказано, що враховуючи лист, яким було спрямовано рішення Міністерства юстиції за результатами перегляду скарги НКРЗІ, Комісія вирішила скасувати рішення від 19.05.2020 “Про внесення змін в розрахункові такси за послуги пропуску трафіку до телекомунікаційних мереж операторів телекомунікацій з відчутною ринковою перевагою на ринках послуг пропуску трафіку”. 

Варто нагадати, що розрахункові такси за схожі послуги підлягають державному регулюванню шляхом встановлення граничних або фіксованих тарифів. Користуючись даними операторів телекомунікацій за минулий рік, в НКРЗІ розрахували наведену собівартість пропуску трафіку в телекомунікаційних мережах операторів телекомунікацій на рівні від 0.03 гривень в хвилину до 0.06 гривень за хвилину. 

В Національній комісії регуляції зв’язку та інформатизації також заявили, що зменшення розмірів розрахункових такс – це стимулюючий та прогресивний крок, який відповідає інтересам користувачів, розвитку ринку та загальноєвропейським тенденціям. Оператори, у свою чергу, зауважили, що зниження ставки інтерконнекту призведе не до зниження тарифів, але стане причиною недоотримання прибутків у розмірі 1.6 мільярда доларів протягом найближчих двох років. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.