Названі найпопулярніші операційні системи 2020 року

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Операційна система Windows як і раніше править ринком персональних комп’ютерів, macOS, Chrome OS і Linux все ще сильно від неї відстають. Однак, якщо подивитися на деякі джерела в США під певним кутом, можна побачити що пальму першості Windows вже забирає мобільна iOS від Apple.

Яка ж операційна система в 2020 році є найпопулярнішою? Це залежить від того, як дивитися на існуючий ринок ОС і хто це робить. Наприклад, аналітичний ресурс Net Applications повідомляє, що Windows знаходиться на першому місці серед настільних операційних систем з 88,14% ринку. Дивно інше – в цьому році частка дистрибутивів Linux підскочила з 1,36% в березні до 2,87% в квітні, збільшивши свою присутність на робочих столах користувачів більш ніж в два рази. Марк Шаттлворт (Mark Shuttleworth), генеральний директор Canonical, ще в 2019 році говорив:

«Ми спостерігаємо як багато компаній підписуються на підтримку ОС Linux, тому що вони хочуть мати парк настільних комп’ютерів під управлінням Ubuntu для своїх розробників платформ штучного інтелекту».

Однак інші ресурси, які стежать за статистикою використання операційних систем, такі як StatCounter, не бачать ніякого сплеску популярності Linux. Навпаки, згідно Stat Counter, частка Linux знизилася до позначки 0,7% (у квітні) з 0,78% (в березні).

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Як Net Applications, так і StatCounter представляють користувачам вже оброблену інформацію. Ні той, ні інший ресурс не дає доступ до необроблених вихідних даних. За ними потрібно звернутися до цифрової аналітики федерального уряду (DAP). DAP показує поточну статистику відвідування веб-сайту уряду США за останні 90 днів.

На сайті DAP видно, що сімейство ОС Windows (10, 8.1, 7 та ін.) Поступається мобільній операційній системі Apple: 32,3% у iOS проти 30,8% у Windows. Тут же видно, що Windows 10 значно випереджає тепер уже застарілу Windows 7: 25,5% проти 3,9%. Мізерно частка в 1,1% все ще використовує Windows 8.1.

Мобільна ОС Android займає третє місце з 25,6%. Звичайно, Android-це портативна версія Linux. І якщо до частки настільного Linux 0.9% (Other) додати 1.1% Chrome OS, велика родина Linux стане ближче до Windows, але все ще буде перебувати на почесному третьому місці серед найпопулярніших ОС.

MacOS, за підрахунками DAP, займає четверте місце з часткою 9,3%.

В цілому за останні роки можна відзначити зростання мобільних операційних систем в бік переважання над класичними настільними ОС.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.