Як коронавірус вплине на ринки телевізорів, ноутбуків і смартфонів

Коронавірус порушив багато планів в цьому році в IT-індустрії. Крім скасування маси заходів, заходи щодо обмеження спалаху захворювання впливають також на продажу різних товарів. Аналітики з TrendForce дали прогнози по декількох категоріях кінцевих продуктів (на основі даних, отриманих до 26 березня включно).

Телевізори

Пандемія COVID-19 завдала шкоди телевізійній індустрії, почавши з китайського ринку. Китай в лютому почав закривати міста, заборонив роботу деяких магазинів, збільшив тривалість свят і обмежив перевезення по суші, повітрю і воді. Ці зміни знизили попит на телевізори в Китаї і побічно викликали брак робочої сили і матеріалів в ланцюжках поставок для виробництва. Хоча в березні в Китаї спостерігалася тенденція до поступового згасання пандемії, її поширення в Європі і США прискорюється, а за межами Китаю все більше міст і країн потрапляють під карантин. Крім того, обвал фондового ринку в багатьох країнах сильно позначився на фінансовому кліматі і підірвав довіру споживачів.

Телевізійна індустрія в даний час стикається з проблемами як на стороні виробництва, так і попиту. TrendForce знизила прогноз по світовим поставкам телевізорів в першому кварталі до 44,6 млн одиниць – на 8,6% менше, ніж прогноз до пандемії. Аналогічне скорочення очікується і в другому кварталі – 47,6 млн одиниць, на 7,3% щодо колишніх прогнозів.

Мало того: Олімпійські ігри в Токіо 2020 року і Євро-2020 були перенесені на 2021 рік, що, в свою чергу, ще більше послабило попит на телевізори. У зв’язку з цим TrendForce знизив прогноз по поставкам телевізорів на весь 2020 рік до 205,2 млн одиниць, що на 5,8% менше, ніж в 2019 році. Це число також на 6,7% нижче прогнозу TrendForce до пандемії. У зв’язку з ймовірністю загострення пандемії в США і азіатських регіонах TrendForce може додатково знизити прогноз по поставкам в майбутньому.

Ноутбуки

Через пандемії постраждали виробничі потужності шести провідних виробників ноутбуків, більшість з яких знаходиться в Китаї. В результаті TrendForce знизила прогнозовані поставки ноутбуків в I кварталі на значні 20,3% – до 27,9 млн одиниць. Зараз в Китаї відбувається відновлення після епідемії і OEM-виробники активно нарощують поставки матеріалів і виробництво (зараз воно знаходиться на рівні 70%). Очікується, що поставки матеріалів повернуться до нормальних рівнів до травня.

Хоча в кінці березня виріс попит на хромбукі для освіти і комерційні ноутбуки для роботи на дому, в березні пандемія почала стрімко поширюватися в Європі і США, на які припадає понад 50% продажів ноутбуків. Удар нанесено по впевненості споживачів, і наслідки цього навряд чи будуть швидко ліквідовані. Аналітики вважають, що попит не тільки сповільниться в короткостроковій перспективі, але готовність купувати нові ноутбуки буде нижчою за очікувану навіть в кінці року, в період зимових свят. З огляду на невизначеність майбутнього попиту, TrendForce знизила прогноз поставок ноутбуків на 2020 рік на 3,5% в порівнянні з прогнозами без урахування COVID-19 – до 156,7 млн ​​одиниць.

Смартфони

В умовах, коли світова економіка страждає від пандемії коронавірусу, очікується, що загальний попит на споживчу електроніку також різко скоротиться. В даний час вплив пандемії на ринок смартфонів в основному пов’язаний з попитом. Споживачі в усьому світі будуть частіше відкладати покупки нових смартфонів в цьому році, тим самим подовжуючи цикл заміни пристроїв і знижуючи загальну середню вартість. Крім того, зростання витрат по всьому ланцюжку поставок (вартість робочої сили, зміни обмінного курсу валют і так далі) додатково зменшать прибутковість виробників смартфонів. Невизначеність на ринку також може привести до перестановок в галузі з точки зору часткою ринку. З огляду на, що масштаби пандемії продовжують рости, прогноз виробництва смартфонів в цьому році суттєво переглянутий. Загальний обсяг продажів смартфонів у світі в 2020 році досягне, як очікується, 1,29 млрд штук, що на значні 7,8% менше, ніж в 2019 році.

Нинішня фінансова криза, що супроводжує пандемію, породила багато невизначеностей і здатний перевершити фінансова криза 2007-2008 років за масштабами. Отже, загальний економічний прогноз на другу половину 2020 року може стати ще більш похмурим, оскільки в короткостроковій перспективі не очікується, що пандемія буде взята під контроль. TrendForce не виключає можливості подальшого скорочення попиту на смартфони.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я