В Україні будуть визначати хворих на коронавірус через телефон

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Нещодавно оператор мобільного зв’язку «Київстар» запропонував відкрити Міністерству цифрової трансформації дані абонентів, не захищені законом про захист персональної інформації. Мета цього – виявити можливі осередки зараження коронавірусом, щоб зробити реагування якомога більш оперативним. Проте, ефективність цього рішення деякі експерти ставлять під сумнів.

Відстеження вірусу через мобільні номери – чи можливо це?

Як повідомила прес-служба оператора Lifecell, експерти, що визначають політику компанії, вважають, що ніяких відомостей, які можуть допомогти лікарям, надати не вийде. Справа в тому, що понад дев’яносто відсотків абонентської бази в нашій країні є знеособленими. У нас не Росія, де сім-карти можна купити тільки за паспортом. Контрактні тарифи, які вимагають надання документів, серед українців не дуже поширені.

Звинуватити Lifecell в халатності і небажанні вносити свій вклад в боротьбу з пандемією ні в якому разі не можна. Так, зовсім недавно за запитом урядових органів оператор здійснив розсилку серед всіх своїх абонентів, які повернулися з-за кордону. Текст інформаційного СМС-повідомлення був складений владою, і вона ж визначила список найбільш неблагополучних по епідемії COVID-19 країн. Це в першу чергу Китай, Італія, Іран, Іспанія, Німеччина, США. Туристи, які повернулися звідти,  з великою імовірністю можуть підлягати карантину та ізоляції. Розсилку своїм абонентам оператор «великої трійки» здійснював виключно своїми власними силами і за власний кошт.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Також слід зазначити, що саме Lifecell надав всім лікарям двадцять гігабайт мобільного інтернету і півтори тисячі хвилин дзвінків по всій Україні на березень і квітень. Як і інші оператори послуг мобільного зв’язку в нашій країні, він не тарифікує дзвінки на номери гарячих ліній Міністерства охорони здоров’я, Міністерства закордонних справ та Кабінету міністрів України, а також інтернет-трафік, який йде на основні інформаційні ресурси.

Хто має рацію – Київстар або Lifecell – покаже час. Відзначимо лише, що дані про перетин кордону абонентами з найбільш неблагополучних країн зібрати, в принципі, не складно. Проблема в тому, щоб ідентифікувати переміщення конкретних громадян, які підозрюються в порушенні режиму карантину.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.