Інтернет

Перспективи 5G зв’язку в Україні. Що нас чекає?

Share

Говорити про швидке впровадження в Україні 5G почали відразу ж після запуску 4G в 2018 році. Пророкували появу наступного покоління зв’язку вже через 2 роки, синхронно з його поширенням в ЄС. Навіть був підписаний відповідний президентський указ з графіком запуску зв’язку п’ятого покоління. Але реалізація планів затягується.

ПЕРЕВАГИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ 5G В СВІТІ

Коли мова заходить про зв’язок 5G, фахівці розглядають її гідності більше в контексті промислової та індустріальної сфери, а не абонентської.

Головною її перевагою є висока швидкість обміну даними – від 10 Гбіт / сек. Також технологія забезпечить більш високу пропускну здатність, в порівнянні з попереднім, четвертим поколінням. Як наслідок – стане більш доступний широкосмуговий мобільний зв’язок, зросте надійність масштабних систем комунікації між пристроями.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Зокрема, нове покоління зв’язку уможливить використання автомобілів з автопілотом, зіграє вирішальну роль у розвитку інтернету речей (самодостатніх систем з “розумними” пристроями, які управляються з цифрового простору), а також забезпечить передачу гігантських масивів даних за лічені секунди, підвищуючи якість комунікації .

Плюс – технологія зв’язку п’ятого покоління розрахована на безпрецедентні навантаження без втрат швидкості і затримок.

Всі сходяться в одному: 5G технологія орієнтована не на масовий ринок, а на реалізацію всіляких технологічних проектів в різних областях діяльності. І підійде вона не всім, а лише найбільш розвиненим організаціям і підприємствам з потужною прогресивної інфраструктурою.

Проблеми і питання, які належить вирішити

Експерти акцентують на тому, що запуск кожного нового покоління зв’язку – це далеко не “одноденна” процедура. Спочатку необхідно визначити відповідні частоти, провести аукціони з продажу ліцензій на них, а також тендери на закупівлю необхідного обладнання.

Офіційні джерела містять інформацію про те, що 4G продовжує залишатися пріоритетною технологією в усьому світі. Хоча деякі країни вже повністю перейшли на п’яте покоління зв’язку. Наприклад, в Монако зробили це ще в 2019 році. Наступною країною, найімовірніше, стане Японія (там прагнуть встигнути впровадити новий стандарт до літніх Олімпійських ігор 2020 року). До речі, в Японії насамперед запустили 5G для зв’язку між швидкісним поїздом і базовою станцією.

Виходячи з темпів поширення прогнозують, що п’яте покоління зв’язку охопить весь світ тільки після 2025 року.

На чому «спіткнулася» Україна?

Керівництво українських мобільних операторів вважає, що сьогодні на порядку денному більш важливі цілі. Зокрема, максимальний розвиток зв’язку 4-го покоління в загальнодержавному масштабі і з охопленням сільській місцевості. На цьому наполягає і керівництво країни.

В “Київстар” розповіли, що оператори мобільного зв’язку обговорюють з регуляторним держорганом застосування 900 діапазону, щоб зробити стандарт 4G більше доступним для максимальної кількості користувачів в Україні.

Також наголошується, що подальший розвиток 4-го покоління допоможе задовольнити потреби в зростаючому трафіку і якісно підготуватися до переходу на наступну версію стандарту.

У свою чергу в Vodafone відзначили, що є кілька невирішених проблем. Зокрема, пов’язаних з частотами для 5G.

Телеком впровадив правило: міняти технології не частіше, ніж раз на чотири роки. Вважається, що це мінімальний термін, достатній для розгортання технології та отримання від неї комерційного ефекту. Таким чином закладаються передумови для реінвестування отриманих коштів в технології чергового покоління.

В Укртелекомі налаштовані оптимістично і вважають, що 5G з’явиться в Україні через кілька років. Але конкретний період назвати важко, оскільки в цій сфері діє ряд “стримуючих” чинників. Зокрема, брак відповідної телекомунікаційної інфраструктури. Адже технічні вимоги до мережі п’ятого покоління відчутно вище, ніж до мережі четвертого.

У головному офісі оператора вважають, що масштабне розгортання 5G стане можливим лише на базі потужної, всеохоплюючої мережі оптоволоконних високошвидкісних каналів передачі даних. Тобто мережі, здатної забезпечити обмін великими обсягами інформації на оптимальної швидкості і з низькою затримкою сигналів.

Однак провайдери і телекомунікаційні оператори зазвичай прокладають оптоволоконні лінії там, де це вигідно і де вони швидко окупаються: у великих містах, обласних та районних центрах. Що ж стосується величезних ділянок сільській місцевості – вони ризикують залишитися “чорними плямами” на українській мапі покриття 5G. Додатково новина про старт продажу ліцензій на частоти в Україні можна дізнатися на цьому сайті .

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: 5Gукр
  • Останні записи

    Все дуже серйозно. OpenAI посилює захист конфіденційності

    В останньому матеріалі видання Vox з'явилася інформація про те, що компанія OpenAI, відома своїми розробками в галузі…

    18.05.2024

    Відомо, що Apple не розповіла про новий iPad Pro

    На початку цього року купив новий MacBook Air. Це була 13-дюймова модель початкового рівня із…

    18.05.2024

    Microsoft випустить нову консоль Xbox у 2026 році

    Інсайдер під ніком TheGhostofHope, посилаючись на кілька "надійних джерел", розповів про плани Microsoft з випуску…

    18.05.2024

    В мережу потрапили шпалери та кольори Google Pixel 9

    Телефони Google Pixel завжди мали чудові шпалери. Перші кілька поколінь дивували нас живими шпалерами, розробленими…

    18.05.2024

    Компанія Apple змінила систему охолодження на новому iPad Pro

    Канал Phone Repair Guru опублікував відео розбирання 13-дюймового планшета iPad Pro, заснованого на новітній SoC…

    18.05.2024

    Samsung Galaxy Z Fold 6 вже протестували в Geekbench

    Майбутній флагманський смартфон Samsung Galaxy Z Fold 6 засвітився у базі синтетичних тестів Geekbench 6…

    18.05.2024