Чому не варто встановлювати антивірусні розширення для Chrome

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Google Chrome – це не просто браузер, а подобу справжнісінької операційної системи. Все-таки такого широкого набору функцій, як у нього, здається, немає ні в одного іншого веб-оглядача. Тут вам і апаратний прискорювач, що розподіляє навантаження між центральним процесором і графічним співпроцесором, і штатний інструментарій для перевірки надійності паролів, і вбудований антивірус, і власний магазин додатків, з наповненням якого час від часу виникають проблеми. На щастя, Google намагається їх вирішувати, нехай це і займає у неї чимало часу.
Google видалила з Chrome Web Store розширення антивірусів Avast і AVG через те, що вони збирали колосальні обсяги даних про своїх користувачів. Про це стало відомо ще в жовтні від розробників блокувальника реклами AdBlock Plus, які проаналізували антивірусні розширення і викрили їх у шпигунстві.

Проте, Google знадобилося більше двох місяців, щоб перевірити цю заяву і зробити те, що потрібно було зробити відразу-заблокувати додаткам-порушникам доступ в каталог.

Призначення антивірусних розширень, про яких йде мова, за задумом їх творців, полягає в тому, щоб відстежувати, які сторінки відкриває користувач і, якщо серед них виявиться шкідлива, то вчасно заблокувати її.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Правда, сенсу в цьому було небагато, тому що, по-перше, в Chrome є власна система захисту від фішингових атак, а, по-друге, вона в рази ефективніша, ніж ті, які пропонують антивірусні компанії. Виходить, що все, для чого взагалі потрібні ці розширення, — це банальний збір даних, які могли використовуватися в самих різних цілях.

Втім, в Avast не згодні з рішенням Google і висловили власну думку на цей рахунок: «Хочемо прояснити ось що ми не шпигує за нашими користувачами. Ось вже багато років ми пропонуємо своїм клієнтам надійний інструмент захисту в браузері, який забезпечує їх безпеку в режимі онлайн безперервно.

Все це Avast робить, не займаючись збором і зберіганням будь-яких даних про користувачів, що дозволяють ідентифікувати їх”. Чи було стеження дивна ситуація і кому тут вірити, не дуже зрозуміло. Але особисто я займаю сторону Google.

Адже якщо вона виявила ознаки стеження за користувачами, швидше за все, так і було. Ну, а навіть якщо не було, значить, ці розширення порушували правила розміщення в Chrome Web Store яким-небудь іншим чином, і за це їх теж слід виключити з каталогу. Більш того, знаючи Google і її лояльність по відношенню до додатків-шпигунів, можна припустити, що Avast і AVG наробили такого, від чого зніяковів навіть пошуковий гігант.

Що ж робити користувачам? Якщо ви встановили собі одне з антивірусних розширень від компаній Avast або AVG, краще все-таки видалити їх від гріха подалі. Навіть якщо ви вважаєте, що вам зовсім нема чого приховувати і не боїтеся стеження, знайте, що, потураючи цього, ви добровільно зливаєте свої дані, за якими вас зможе ідентифікувати будь-який рекламодавець, навіть тоді, коли ви цього, можливо, не захочете. Ну, а що стосується безпеки, то, здається, краще, ніж штатні інструменти захисту Chrome, нічого ще не придумали.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.