Google Chrome прирік користувачів на страшну долю

Пошуковий гігант випустив нову версію фірмового веб-браузера для комп’ютерів, планшетів, смартфонів та інших електронних пристроїв, після установки якої користувачі Google Chrome зіткнулися з дуже неприємною проблемою, тому що з деяких сторонніх додатків просто подовжилися все особисті дані, причому безслідно.

Уже через кілька хвилин після початку розгортання оновлення на форумі Google з’явилася ціла тема, де за годину набралося більше однієї тисячі повідомлень від різних користувачів. У підсумку, розробники привласнили таку проблему в 79 версії Chrome статус «критичної», описавши її як «катастрофу». Справа в тому, що після установки даного веб-браузера вбудована в нього захист від фішингу який працює зовсім по-іншому, як повинна насправді. Проблема полягає в системному компоненті, як WebView. Він дозволяє стороннім додаткам для Android та інших операційних систем відображати будь-який веб-контент. Через неправильну роботу нової системи захисту дані зі сторонніх програм у багатьох користувачів масово видаляються.

Новий захист потрібен для того, щоб забезпечити захист від злому і крадіжки особистих даних, однак такий виявився недопрацьованим. Якщо в додатку використовується WebView, то він, з високою часткою ймовірності, може просто втратити всі особисті дані, тому що такі втечуть з пам’яті, будучи поміченими як небезпечні. У такому випадку користувач смартфона, планшета або ж комп’ютера буде запускати будь-яку вже навіть давно використовуваним додатком так, немов воно запускається в перший раз. Тисячі людей по всьому світу через Google Chrome вже втратили важливі документи, збереження в іграх, листування в месенджерах, а також багато інших цінних дані. Якщо не була раніше зробила їх резервна копія – відновити що-небудь вже не вийде.

При цьому багато користувачів почали звинувачувати розробників програм та ігор в тому, що через помилки в їх ПО всі дані були втрачені, проте насправді вони не мають до цього ніякого відношення. Алгоритм захисту WebView від фішингу реагує випадковим чином, тому комусь пощастило сильніше, а комусь зовсім ні, тому що особисті дані просто обнулились. Ситуація виявилася настільки критичною, що розробники браузера Google Chrome вирішили відкликати оновлення 79, припинивши його розвідування. В даний час компанія працює над вирішенням проблеми, обіцяючи виправити її вже протягом одного тижня шляхом випуску ще одного оновлення, але на цей раз вже повністю виправленого. Станом на момент припинення розгортання апдейта, такий встиг встановитися на більш ніж 50% електронних пристроїв під управлінням різних ОС.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.