Новий вид інтернет-шахрайства набирає обертів

Шахраї відкрили чергову шкідливу програму, жертвами якої вже стали тисячі користувачів по всьому світу.

Серед кіберзлочинців почав набирати популярність новий троян під назвою Raccoon Stealer (злодюжка єнот) – він дозволяє красти персональні дані користувачів, включаючи паролі, інформацію про банківські картки та криптовалюту.

Raccoon може потрапити на комп’ютер жертви різними способами, але найчастіше використовуються уразливості операційної системи, підроблені програми або просто фішинг. При цьому вірус самостійно зупиняє роботу, якщо на комп’ютері користувача використовується російська, українська, білоруська, казахська, киргизька, вірменська, таджицька або узбецька мова.

При цьому фахівці з кібербезпеки вважають, що творці «Єнота» з Росії і таким чином намагаються уникнути попадання російськомовних користувачів під дію шкідливого ПЗ.

Після початку роботи, Raccoon може робити скріншоти, красти інформацію з системи, браузера, криптогаманців, а також відстежувати електронну пошту. Вірус постійно оновлюється, а його розробники приймають пропозиції нових функцій від інших користувачів.

Проте фахівці відзначають, що програма використовує відомі уразливості. Тому, щоб не стати потенційною жертвою, варто встановити останні оновлення безпеки на свої пристрої, а також не скачувати софт зі сторонніх сайтів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.