Вартість мобільного зв’язку подорожчає ще двічі: оператори пояснюють чому

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Мобільний зв’язок буде дорожчати. За словами самих операторів для цього є більш ніж вагомі причини.

Про це повідомляє портал UBR.

– «Київстар», Vodafone і lifecell розгорнули тарифне протистояння, причому відразу на багатьох фронтах, – зазначив автор.

  • В результаті багато абонентів, особливо користувачі тарифних планів pre-paid, вже отримали свої «SMS щастя» з новинами про підвищення абонплати. І відчули дежа-вю.
  • Якщо раніше про збільшення регулярного платежу заявляли раз в пару місяців: наприклад, в грудні 2018 роки підняв абонплату lifecell, в лютому 2019 – Київстар, а в березні 2019 – Vodafone.
  • Те цього літа тарифна чехарда не дає відволіктися і на хвилину.

Один тільки Vodafone за останні два тижні переглянув тарифні плани двічі:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З 15 липня вже подорожчали архівні пакети лінійки Vodafone Red.

А з 1 серпня зросте вартість в пакетах SuperNet Start, SuperNet Pro, SuperNet Pro-1, SuperNet Unlim, Family Plus і SuperNet Turbo.

Що відбувається з тарифами на мобільний зв’язок

Чому Vodafone Ukraine дорожчає частіше конкурентів, підказує показник ARPU – виручка оператора від основної діяльності в перерахунку на одного користувача. Тобто, середній дохід з абонента. Кілька років тому, до початку 2018 року, ARPU усієї «великої трійки» був практично однаковим, і зберігався на рівні $ 1,2- $ 1,3. Але запуск 4G і різкий зліт обсягів трафіку мобільного інтернету на 400% за рік, призвів до збільшення показника до $ 2 і більше.

Для порівняння, за даними GSMА Intelligence, в Євросоюзі ARPU становить $ 13,72, а середній показник у світі – $ 8,4. Найдешевшою мобільний зв’язок залишається в Індії – ARPU близько $ 1,2 в місяць.

Протягом 2018 го всі три мобільних лідера країни коректували свої тарифні плани під нову реальність, а заодно сформували для себе «ніші»: lifecell, який починав як лоукостер, приміряв на себе роль «преміального» оператора з найвищою середньою абонплатою. Vodafone зайняв позиції «бюджетника» з мінімальним середнім чеком, а «Київстар» пропонував щось на зразок компромісу. На початку 2019 року різниця в доходах операторів на середнього абонента продовжила збільшуватися і за підсумками першого кварталу ARPU трійки операторів був уже такий:

  • lifecell – 67 грн.
  • Київстар – 60 грн.
  • Vodafone Ukraine – 57 грн.

Чому оператори піднімають ставки

Прес-служби всіх трьох найбільших телеком-компаній не підтверджують, але і не спростовують інформацію про намір підняти плату за основним тарифних планів до кінця року. Але телеком-експерти прогнозують, що ціни подскачут в цьому році ще двічі: у вересні-жовтні і до кінця четвертого кварталу.

Осіннє подорожчання пов’язують з тим, що частина тарифних планів надається на календарний місяць, а ще частина – на 4 тижні, тобто 28 днів. Антимонопольний комітет (АМКУ) рекомендував трьом найбільшим мобільним операторам відмовитися від 28-денний тарифікації до вересня 2019 року, в зв’язку з чим експерти припускають, що до цього часу телекомщики піднімуть ціни приблизно на 8%, щоб компенсувати недоотриману виручку.

Передплатники місячних пакетів оплачують 12 рахунків в рік, користувачі пакета послуг на 28 днів – вже 13 квитанцій. Завдяки чому заробіток операторів на таких абонентах свого часу збільшився на 8%. Тепер же, коли від «порівняно чесної» бізнес-моделі доведеться відмовитися, потрібно буде шукати компенсатори.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.